Marten Snijder op de zeepkist.
Marten Snijder op de zeepkist. Foto: André Verheul

Weesper VVD waait toch weer helemaal naar Gooise Meren

WEESP Amsterdam of Gooise Meren? De VVD in Weesp heeft haar stellingname opnieuw aangepast. De liberalen gaan in de verkiezingscampagne vol voor Gooise Meren, maar volgen bij de stemming in de gemeenteraad de uitslag van het referendum.

Tijdens de 'zeepkistenavond' in de Grote Kerk verklaarde VVD-fractievoorzitter Marten Snijder namens zijn partij de liefde aan Goosie Meren. Op een vraag uit het publiek of hij sprak namens de hele fractie, antwoordde hij bevestigend. Tot verbazing van velen stemde de tweekoppige VVD-fractie in de raadsvergadering van 9 november, ook in de Grote Kerk, verdeeld. Dat was om tegemoet te komen aan de voorstanders van Amsterdam binnen de Weesper VVD, zo verklaarde Marijke de Mooij, het raadslid dat ineens de loftrompet over Amsterdam stak. Nu liggen de zaken kennelijk toch weer anders bij de liberalen. Snijder: "We hebben de zaken nog eens goed op een rij gezet en komen duidelijk uit op Gooise Meren. De voorkeur voor Gooise Meren wordt binnen onze partij breed gedragen." Dus staat Gooise Meren als voorkeurspartner in het verkiezingsprogramma. Vier punten zijn belangrijk voor de VVD als het om de bestuurlijke toekomst gaat: goede gezondheidszorg, vrije schoolkeuze, huisvestingsbeleid en de inspraak en invloed op het plaatselijke bestuur. Op deze vier punten komt Gooise Meren veel beter uit de bus, stelt de VVD. Toch is niet gezegd dat de VVD-raadsleden ook voor Gooise Meren zullen stemmen in de gemeenteraad. Als het referendum van 21 maart uitwijst dat er een voorkeur is voor Amsterdam, stemt de VVD alsnog voor Amsterdam. Snijder: "Wij gaan niet in tegen de wil van de Weesper bevolking."

Referendum

Het referendum wordt op 21 maart gehouden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Na een ingewikkelde discussie over de juiste procedure heeft de gemeenteraad het nu zo voor elkaar dat de Weesper een keuze kan maken tussen Amsterdam of Gooise Meren. De huidige gemeenteraad moet op maandag 26 maart een besluit nemen over de bestuurlijke toekomst. De uitslag van het referendum is daarbij raadgevend. De nieuwe gemeenteraad wordt drie dagen later geïnstalleerd.