Onbestendig, geregeld enkele buien, af en toe zon

De tweede wintermaand januari is ruimschoots te zacht verlopen. Ook het begin van februari biedt nog geen uitzicht op een winters weerbeeld. Wel ligt er komend weekeinde een hogedrukgebied bij de Britse eilanden. Met een noordwestelijke stroming brengt dat weliswaar iets kouder weer, maar de verdere ontwikkeling is weinig hoopgevend voor de winterliefhebber.

Donderdag en vrijdag

Met een stevige westenwind wordt donderdag een gure dag. Er vallen enkele buien, sommige met hagel, lokaal met natte sneeuw. Af en toe schijnt de zon. Het wordt 5 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar zo'n 2 graden. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op enkele buien. Soms klaart het op. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 6 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het tot lichte vorst komen. In de loop van zaterdag neemt de bewolking toe met kans op regen. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Het maximum ligt rond 7 graden. Zondag ruimt de wind naar noordwest. Er kunnen lokaal nog enkele buien vallen, soms afgewisseld door opklaringen. Het wordt circa 5 à 6 graden.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van januari 2018 bedraagt 5.5 graden. Dat is goed voor een 10de plaats op de ranglijst. Op de 1ste plaats staat januari 2007 met 7.1 graden gemiddeld. Normaal (= het langjarig gemiddelde) over de periode 1981-2010 is 3.1 graden. Over de periode 1951-1980 bedroeg dat gemiddelde nog 2.0 graden: een aanwijzing dat het klimaat opwarmt.