Crematorium Landscroon nog ver weg

WEESP De burgerparticipatie schiet ernstig tekort, waar is de financiële onderbouwing en hoe zit het met de verkeersoverlast? De raadscommissie behandelde dinsdag de 'verkenning crematorium Landscroon. De conclusie van de avond: is een crematorium op deze broze begraafplaats aan de Korte Muiderweg/Nijverheidslaan wel zo'n goed idee? 

Omwonenden beklaagden zich in hun inspraakreacties over het gebrek aan participatie. "We moesten het uit de krant lezen", aldus een bezorgde bewoonster van het Leeuwenveld. Haar buurtgenoot was wel in het proces betrokken maar maakte duidelijk dat hij niet namens de hele buurt sprak, zoals het gemeente suggereerde. "De buurt kijkt mij er nu op aan." 

Bij de inhoudelijke behandeling werden wenkbrauwen opgetrokken en achter de oren gekrabd. Niemand zei het, maar de sfeer was duidelijk: is dit nu wel zo'n goed idee, jongens? 

D66, GroenLinks en de PvdA probeerden nog te redden wat er te redden viel door allerlei aanvullende informatie op te vragen, een "positieve grondhouding" te etaleren en de suggestie te doen: "misschien kunnen we nog naar een tussenvorm kijken." 

CDA en VVD waren nog kritischer en de WSP had aan één zin genoeg: "Wij zijn tegen een crematorium op Landscroon." 

Wethouder Peter Eijking (PvdA) verdedigde zich door erop te wijzen dat op verzoek van de raad zelf een verkenning is gedaan naar de (on)mogelijkheden van een crematorium op Landscroon. Volgens het college van B en W is er inderdaad een kansrijk scenario. De vraag is nu om die weg in te slaan en er een doordacht en onderbouwd plan voor te ontwikkelen. Die vraag wordt beantwoord in de raadsvergadering van 8 februari. Een knappe jongen die daar nog iets van weet te maken.