Er tekent zich in de raad een duidelijke meerderheid af tegen een crematorium op het broze Landscroon.
Er tekent zich in de raad een duidelijke meerderheid af tegen een crematorium op het broze Landscroon. Foto: Jessica de Jong

Crematorium op Landscroon vindt eigenlijk iedereen een slecht idee

De Utrechtseweg viel af, dus richt het onderzoek naar een plek voor een crematorium zich op de Nijverheidslaan. Maar ook daarvoor zal geen steun zijn.

WEESP Nog voordat de raadsleden zich zouden buigen over parkeernormen, ruimtelijke kaders en burgerparticipatie, voorzag voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp de discussie over een crematorium op Landscroon van een verpletterend beeld: een rouwstoet die afslaat naar een industrieterrein.

De raadscommissie behandelde dinsdag de (on)mogelijkheden van een kleinschalig crematorium op de broze begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg. Achteraan op de begraafplaats zou ruimte gevonden kunnen worden, mits oude huurgraven geruimd zouden worden en de entree tegenover Karwei zou komen. Verontruste insprekers uit de wijk Leeuwenveld zagen de aswolk al hangen en beklaagden zich over het gebrek aan informatie en participatie. Daarna kwam Pfeiffer, die zijn toehoorders uitnodigde in een rouwstoet. "Stel, u gaat een dierbare cremeren, zit in de volgauto en ziet dat de lijkwagen rechtsaf 'Industrieterrein Nijverheid' op draait. Dat geeft te denken! Bij de Volvo-garage linksaf en daarna weer linksaf, tegenover de Karwei en de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst naar het crematorium. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik vind dit persoonlijk absoluut geen passende omgeving om iemand de laatste eer te bewijzen."

De inhoudelijke behandeling die volgde, was er een van raadsbreed wenkbrauwen optrekken, hoofdschudden en nog eens achter de oren krabben. De burgerparticipatie schiet tekort, er is geen financiële onderbouwing en de verkeerstoename werpt grote problemen op. Bert Keesman van de PvdA verwoordde het dilemma: "Een crematorium in Weesp is natuurlijk een droom, maar als je dit idee ziet, dan valt dat niet mee." Lars Boom van de WSP had aan één zin genoeg: "Wij zijn tegen een crematorium óp Landscroon". Frida Dasselaar zei dat de VVD het al afgeserveerde Carspelhof (Utrechtseweg) de beste locatie vindt. En CDA'er Cees Sluijk had, zoals wel vaker, geen goed woord over voor plan en procedure van dit college. GroenLinks was alles behalve overtuigd en Weesp bij Gooise Meren gaf via sociale media een stemverklaring tegen. CDA en D66 zochten elkaar na de vergadering op en kondigen voor de raadsbehandeling op 8 februari een amendement aan waarbij ze een streep zetten door het hele plan. Kortom: een knappe jongen die dat crematorium er nog doorheen krijgt. Wethouder Peter Eijking (PvdA) zal dat allemaal prima vinden. Hij moet dit lastige dossier verdedigen, maar is daartoe gedwongen door dezelfde gemeenteraad die hem nu fel bekritiseert. Het was immers de raad die om dit onderzoek vroeg. "Er moet nu eens duidelijkheid komen. Nee is ook een antwoord", zo hoopt de wethouder.

Twee vragen

Er blijven twee vragen over. Heeft de raad geld over voor het schrikbarende achterstallige onderhoud van begraafplaats Landscroon? En: is er toch niet ergens nog een passende locatie in Weesp waar we de laatste eer kunnen bewijzen aan onze dierbaren die niet de wens hebben ter aarde besteld te worden?