Plan crematorium lijkt kansloos

WEESP Voor de vestiging van een klein crematorium op begraafplaats Landscroon lijkt niet of nauwelijks steun in de gemeenteraad.

Het college van B en W liet een voorstudie uitvoeren en zag kansen voor een constructie waarbij achter op de broze begraafplaats ruimte gevonden kon worden voor de voorziening. Tijdens de behandeling in de raadscommissie bleek het politieke draagvlak nihil en ook omwonenden en de Historische Kring uitten zware bedenkingen. Een streep door het crematorium betekent niet dat het hoofdstuk Landscroon kan worden afgesloten. Het vooronderzoek bracht namelijk aan het licht dat het achterstallig onderhoud van deze oude begraafplaats schrikbarend is. Bomen vallen om, er vallen gaten in de grond, veiligheid is niet gegarandeerd. Een crematorium had wellicht geld kunnen opleveren voor onderhoud. De raad zal daar nu zelf een budget voor moeten toewijzen.
De Historische Kring Weesp wil dat begraafplaats Landscroon de status van gemeentelijk monument krijgt. Daarvoor is nu een aanvraag ingediend. Dat moet zorgen voor een betere bescherming en eventuele subsidiemogelijkheden. Landscroon is de laatste rustplaats van vele Weespers, onder wie zij die in het verleden van grote betekenis voor de stad zijn geweest, zoals de cacaofamilie Van Houten en de allereerste burgemeester van Weesp, Barend Peelen.

11