De torenbrand en de aanslagen in Parijs waren inspiratiebronnen voor recent werk.
De torenbrand en de aanslagen in Parijs waren inspiratiebronnen voor recent werk. Foto: Marieke van Veen

'Torenbrand verwoestte bijna mijn levenswerk'

WEESP Dinsdag 8 november 2016. De toren van de Laurentiuskerk staat in brand. Thomas en Tonny Posthuma hebben vanwege het instortingsgevaar hun huis aan de Herengracht moeten verlaten en staan aan de andere kant van de Kom tussen honderden andere mensen te kijken naar wat komen gaat. "Ik stond doodsangsten uit", blikt de kunstenaar terug. "Mijn atelier - vol werk van mij en mijn vader - dreigde te worden verwoest. Maar als door een wonder viel de afgebroken spits tegen de wind in de andere kant op."

door Marieke van Veen

Het werk van Thomas Posthuma bleef niet alleen heel, de torenbrand leverde hem ook een nieuw kunstwerk op. Hij heeft de brand en de val van de torenspits vereeuwigd in een abstract schilderij (zie foto). In de hoek rechtsonder is de vallende haan te zien, in 22 karaats bladgoud. De echte windhaan is sinds de brand spoorloos.
Het schilderij is een van de twaalf werken die tot half maart te zien zijn in de bibliotheek aan de Oudegracht. Het hangt naast een ander recent werk van Posthuma: handen die pianotoetsen beroeren: "Een doek dat ik maakte naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in 2015. Ik werd geïnspireerd door de onbekende pianist die de dag erna vlak bij Bataclan 'Imagine' van John Lennon op de piano speelde."

Posthuma is niet alleen schilder, hij is ook pentekenaar, lithograaf en vormgever. Al deze disciplines zijn vertegenwoordigd in de expositie, die op allerlei manieren heel persoonlijk is. Zo is er ook een zelfportret te zien waarop het multitalent dwarsfluit speelt (zie foto linksonder), en dat hangt dan weer naast een portret van echtgenote Tonny in haar jonge jaren, haar armen vol veldbloemen. "Wat deze expositie voor mij ook bijzonder maakt, is de locatie. Mijn vader Thom Posthuma heeft als enige Weesper kunstenaar in 1939 mogen exposeren in de Protestantse Bewaarschool, de plek waar nu de bibliotheek staat. Daar laat ik ook foto's van zien. Mijn vader stierf twee jaar later, ik was toen een jaar of acht. Hij heeft mij het vak dus nooit kunnen leren, maar hij heeft het blijkbaar wel aan me doorgegeven via onze genen."

Thom Posthuma, naar wie een straat in Leeuwenveld is vernoemd, was kunstschilder en industrieel ontwerper en werkte in de vroege jaren 20 als freelance-ontwerper bij Van Houten. Ook Thomas Posthuma heeft als vormgever bij Van Houten gewerkt: "We hebben nagenoeg dezelfde carrière gehad. Exposeren op de plek waar mijn vader ooit exposeerde, maakt de cirkel rond."

Zelfportret: Thomas Posthuma op dwarsfluit.