Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Hoog water

Zouden er veel lezers zijn die weleens denken aan een overstroming in Weesp? Afgelopen week was de herdenking van de watersnoodramp van 1 februari 1953. Zou zo'n watersnood ook in onze omgeving kunnen plaatsvinden?

Vele lezers weten dat Weesp deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie. Grote delen van de Gooi en Vechtstreek, waar Weesp en omgeving vanouds toe behoren, moesten ter verdediging van de hoofdstad desnoods onder water gezet worden. Vrijwel alle Weespers moesten dan huis en haard verlaten. Als het erop aankwam, bleven het fort op de Ossenmarkt en Fort Uitermeer droog. Dat waren de versterkte plaatsen waar vijandelijke legers tegengehouden moesten worden.
De Duitse bezetter gebruikte de waterlinie in de Tweede Wereldoorlog juist om onze bevrijders tegen te houden. In Holland werden door de bezetter langdurig grote delen van de waterlinie onder water gezet, om een mogelijke Engelse inval te verhinderen of af te schrikken. Of dat ook in de omgeving van Weesp gebeurde? Oudere lezers weten dat wellicht. Zo'n 15 jaar geleden hoorden we in Griekenland, tijdens onze vakantie, dat Weesp door wolkbreuken overstroomd was. We konden onze oren niet geloven! Bij thuiskomst bleek er een duidelijk restant van een golfslag in onze voortuin zichtbaar te zijn... Het water had dus zeker hoog gestaan.
Het waterschap en de gemeente hebben goede maatregelen genomen, met onder andere bergbezinkbassins om overstromingen zo mogelijk te voorkomen. Ondanks dat en ondanks de Afsluitdijk en alle andere dijken lopen wij in Weesp toch een risico om 1-2 meter(!) onder water te komen staan. In Aetsveld en de Bloemendalerpolder zelfs 2-3 meter! Hoe groot die kans is? Tijdens ons leven 10%. Best een grote kans! Alleen de Hoogstraat en enkele kleine delen van het centrum rond de Grote Kerk blijven dan waarschijnlijk droog, zegt de overheidswebsite www.overstroomik.nl.
De tv-serie 'De dijken breken' liet de rampzalige gevolgen zien van een watersnood in de Randstad. Dit kan, beste lezer, dus ook in Weesp gebeuren. Hoog water in Weesp...? Toch iets om eens over na te denken.