De buurtmoestuin aan de Sportparklaan is een van de concrete resultaten van het buurtpanel.
De buurtmoestuin aan de Sportparklaan is een van de concrete resultaten van het buurtpanel. Foto: Marieke van Veen

Spreekuur moet buurtpanels bevrijden van klagers

Wie zich wil inzetten voor de buurt kan terecht bij het buurtpanel. Klagers dreigen daar echter de boel over te nemen. De gemeente grijpt in.

WEESP Het buurtpanel: verdeeld over vier wijken kunnen inwoners daar twee keer per jaar terecht met initiatieven om hun eigen wijk leuker, beter en/of leefbaarder te maken. Actieve wijkbewoners kunnen vervolgens zelf aan de slag om die ideeën uit te voeren, waar nodig gesteund door de gemeente, de wijkagent of partners als Versa en de woningcorporatie.

Sommige aanwezigen zien het buurtpanel echter als ideale gelegenheid om op te sommen wat er allemaal niet deugt. Het buurtpanel dreigt daarmee te verworden tot een weinig inspirerend klaaguurtje. Ismonda Boom en Rineke Lochtenberg kunnen dat beamen. Boom meldde zich vorig jaar bij het Buurtpanel Noord-West: "Dat viel behoorlijk tegen. De buurtbewoners waren vooral aan het klagen. Gelukkig was er ook iemand van het Sociaal Team die vertelde over een buurthuiskamer. Dat klonk wél leuk." Boom liet de anderen lekker klagen en sloot zich aan bij de enthousiaste buurthuiskamergroep, wat leidde tot de alom gewaardeerde Buurtkamer De Kastanje (door het WeesperNieuws uitgeroepen tot 'Weesper van het Jaar 2017'). Rineke Lochtenberg zit in het Buurtpanel Centrum en Buitengebieden en zei eerder tegen het WeesperNieuws dat het panel kampt met verkeerde verwachtingen: "Ik merk dat mensen het als een klachtenuurtje zien. Ergens snap ik dat wel, want in de aankondiging staat dat er ruimte is voor het aandragen van problemen en ideeën. Dan kun je erop rekenen dat er vooral problemen aan bod komen." Ze sprak de hoop uit dat oplossers en doeners zich bij de panels zouden melden: "Want klagen mag wel, maar zelf de handen uit de mouwen steken is beter."

Laatste dinsdag van de maand

Verantwoordelijk wethouder Astrid Heijstee (WSP) heeft de signalen ontvangen en komt met een oplossing: een inloopspreekuur voor iedereen die een klacht of verbeterpunt heeft: elke laatste dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Dat spreekuur is in Buurtkamer De Kastanje. "Voor klachten hebben we natuurlijk al een mooi digitaal meldingssysteem, de Fixi-app. Maar we merken, ook vanuit de buurtpanels, dat er een groep Weespers is die graag persoonlijk contact wil. Daarom dit laagdrempelige inloopspreekuur", legt de wethouder uit. "Wij willen de mensen er niet van weerhouden om hun klachten en tips door te geven, maar het buurtpanel is daar niet het juiste platform voor."

Kortom: de inloop is er voor klachten, het buurtpanel is er voor ideeën. Heijstee is verder zeer te spreken over de buurtpanels, die de functie van het wijkoverleg hebben overgenomen. Naast Buurtkamer De Kastanje zijn ook de buurtmoestuin aan de Sportparklaan en een gave nieuwe kerstboom in de Oudegracht concrete resultaten.

Dat neemt niet weg dat Heijstee op korte termijn nog een evaluatie doet. "Ik wil met de mensen die tot dusver heel actief zijn geweest in die buurtpanels om de tafel om te kijken of we het buurtpanel niet nóg meer kunnen laten zijn waarvoor het bedoeld is."

Buurtkamer, moestuin en kerstboom zijn concrete resultaten