Linksaf of rechtsaf? Stadsraad Muiden en Ad Vendrig hebben er zo hun eigen mening over.
Linksaf of rechtsaf? Stadsraad Muiden en Ad Vendrig hebben er zo hun eigen mening over.

Muiden zegt: 'Kom bij ons'. En in Weesp wappert een Amsterdamse vlag

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Amsterdam of Gooise Meren?

Vanuit Muiden volgen wij de ontwikkelingen in Weesp ten aanzien van de keuze voor een bestuurlijk samengaan met Amsterdam of Gooise Meren met grote belangstelling. Wat gaat een mogelijk samengaan van Weesp met Amsterdam betekenen voor de samenwerking tussen de Vechtsteden en voor de historische band tussen Weesp en Muiden? We hebben veel met elkaar gemeen. Niet alleen een gedeelde geschiedenis als vestingstad en bedrijvige haven-, handel- en industrieplaats, maar ook zijn we beide hechte gemeenschappen met een sterk eigen karakter. Muiden voelt een grote verwantschap met Weesp. Na een aarzelend begin vinden wij als inwoners van Muiden steeds beter onze weg binnen Gooise Meren. Met de oprichting van Stadsraad Muiden hebben de Muidenaren een goed aanspreekpunt en spreekbuis naar de gemeente gekregen; een gemeente die op haar beurt steeds meer werk maakt van burgerparticipatie. Gooise Meren voert actief beleid om de eigen identiteit van de verschillende kernen te behouden en te versterken. Dit biedt mogelijkheden voor betrokken inwoners om direct invloed uit te oefenen op de eigen leefomgeving. Voor de inwoners en ondernemers van Muiden wordt het mee kunnen denken en sturen binnen de Stadsraad zeer gewaardeerd. Zeker nu het gemeentehuis verder weg is. Ook voor Weespers biedt dit participatiemodel veel mogelijkheden bij een fusie. De nadelen van een dergelijke fusie voor inwoners (grotere afstand tot politieke besluitvorming, het lokale belang staat niet meer alléén voorop) worden verzacht door de kans voor inwoners om directer betrokken te worden bij de gemeentelijke besluitvorming middels een Stadsraad. Even zo belangrijk is dat bij een keuze voor Gooise Meren Weesp en Muiden samen kunnen optrekken om een gezond tegenwicht te bieden aan de Gooise kernen binnen de nieuwe gemeente. Niet alleen voor Muiden, maar voor de gehele regio is Weesp onmisbaar. Weesp speelt een essentiële rol als economisch, cultureel en winkelcentrum van de noordelijke Vechtstreek. Het is een gemiste kans voor Weesp en de regio als die voortrekkersrol verwaarloosd wordt door de blik vooral te richten op Amsterdam en naastgelegen stadsdelen zoals Zuidoost. En bovendien onnodig nu met de uitbreidingen in de Bloemendalerpolder en De Krijgsman Amsterdam juist naar Weesp en de Vechtstreek toe lijkt te komen. Alle reden voor Weesp om te kiezen voor de eigen regio waar het zo'n belangrijk onderdeel van is.
Namens de Stadsraad Muiden,
voorzitter Hans van der Steen

Amsterdam of Gooise Meren?

Sinds enige dagen wappert de vlag van Amsterdam aan mijn gevel. Raar, zou je kunnen zeggen, maar ik ben niet gek. Ik kies niet voor Gooise Meren. CDA Bussum heeft door een lobby in de Tweede Kamer ervoor gezorgd dat Weesp niet mocht aansluiten bij Muiden, Naarden en Bussum. Muiden heeft een miljoenenclaim bij Weesp neergelegd naar aanleiding van het besluit van de provincie Noord-Holland dat de Bloemendalerpolder Weesper grondgebied werd. Van je buren moet je het maar hebben. Muiden kreeg ongelijk. Stadsraad Muiden vraagt ons nu om ons toch aan te sluiten bij Gooise Meren. Waar was Muiden toen Weesp eerder niet meer mee mocht doen? De burgemeester van Gooise Meren zegt: Weesp kiest voor het grote geld van Amsterdam. Impliceert dit dat Gooise Meren geen of alleen klein geld heeft? Hoe staat het met de financiële risico's van de gemeente Gooise Meren betreffende het terrein van de kruitfabriek Muiden? Binnen Weesp zijn uitgesproken voorkeuren: winkeliersorganisatie WDO kiest voor Amsterdam, bedrijvenvereniging IVW kiest voor Amsterdam, de gemeenteraad kiest in meerderheid voor Amsterdam. Het VVD gaat nu ineens 'draaikonten'. Weesp is de suburb van Amsterdam. Heel veel Amsterdammers komen in Weesp wonen. Weespersluis wordt een nieuwe Amsterdamse wijk. In mijn straat was in een woning een openhuizendag. 94 Amsterdammers en 6 Weespers kwamen kijken. Weesp: op 15 minuten van Amsterdam. Driemond, van Weesp gescheiden door een kanaal, is zeer tevreden met Amsterdam. Wilt u nog meer argumenten hebben om voor Amsterdam te kiezen in het referendum? Tot slot: de provincie wil dat gemeenten fuseren, maar wat was het geval toen de minister zei dat de provincies moesten fuseren? Noord-Holland was tegen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen' geldt niet voor de provincie.
Ad Vendrig, Weesp

Zebrapad

Ik ben voor de bewoners van de Ingelandenstraat al maanden bezig bij de gemeente betreffende de verzakte overgang van het voet- en rijwielpad. Dat ligt onder water sinds de aanleg van de waterafvoer. Grote kans dat hier ongelukken gaan gebeuren, vooral als het vriest. De gemeente doet er tot nu niks aan. De schoolkinderen en wijkbewoners hebben hier last van. Gemeente, doe er nou eens wat aan.
Frans Udo

'Samen kunnen wij tegenwicht bieden aan de Gooise kern'

Kostverlorenflat

De gemeente Weesp en Ymere hebben in de prestatieafspraken afgesproken dat er 40 koopwoningen en 40 sociale huurwoningen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat gerealiseerd konden worden. Ymere spreekt inmiddels over maar liefst 105 woningen en daarom heeft de WSP middels een motie gevraagd of de gemeente Weesp Ymere erop wil wijzen dat dit tegen de afspraken is. Groot is mijn verbazing dat alleen de WSP en Groen Links dit steunden en de PvdA, VVD, WBGM, D66 en CDA tegenstemden. Ik kan dit niet aan mijn achterban uitleggen. Ik heb in de dagen voor de vergadering met diverse partijen gesproken. Zij vonden ook dat het te kolossaal was en dat zes verdiepingen te hoog was. Waarom zij die motie dan niet steunden, ik weet het niet. Ik heb al eerder aangegeven dat men het vertrouwen in de Weesper politiek verloren heeft en dit is alleen maar een bevestiging hiervan. Men geeft aan dat een motie niet de goede manier was. Wat is dan wel de juiste manier? En waarom wordt dat dan niet in gang gezet? Ik stel voor om de bouwkaders in de volgende commissievergadering op de agenda te zetten en dan voor eens en altijd vast te stellen dat er langs de Amstellandlaan hoogbouw gepleegd mag worden en tussen grondgebonden woningen maximaal vier verdiepingen, dan weet iedereen waar hij zich aan moet houden en de omgeving van de Kostverlorenflat gaat daar voor het grootste deel mee akkoord. Of wil de Weesper politiek het over de verkiezingen heen tillen en een ander de gemaakte fouten laten herstellen?
Fred v.d. Bergh
Woordvoerder omwonenden Kostverlorenlocatie