Diana Veldkamp heeft al 30 jaar ervaring op het gebied van peuteronderwijs.
Diana Veldkamp heeft al 30 jaar ervaring op het gebied van peuteronderwijs. Foto: Marieke van Veen

'Muziek op Schoot is op veel manieren goed voor de ontwikkeling van je kind'

WEESP Kiekeboespelletjes, dansjes en liedjes: 'Muziek op Schoot' ziet er gezellig uit. Dat is het zeker ook, maar het is veel meer dan dat. 'Nieuwe' Globe-docent Diana Veldkamp: "Deze cursus draagt op een speelse wijze bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen, en op veel meer vlakken dan je in eerste instantie zou denken."

door Marieke van Veen

De Driemondse is de nieuwe muziek-op-schootdocent van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Weesp. Ze heeft al ruim twintig jaar ervaring op het gebied van muziekonderwijs voor jonge kinderen, onder meer voor Globe in Hilversum, en daarvoor was ze bovendien tien jaar peuterjuf.

Leren afscheid nemen
"Muziek op Schoot is niet alleen goed voor de taal- en spraakontwikkeling van jonge kinderen, ook grove en fijne motoriek, ritmegevoel, geheugen en concentratie worden gestimuleerd", vertelt Veldkamp. "En wat dacht je van de sociale ontwikkeling? Ze leren samen te spelen, ze leren op hun beurt te wachten, ze leren afscheid te nemen middels kiekeboespelletjes, noem maar op."
Vorige week dinsdag konden kinderen en hun ouders in het Mamacafé van het Centrum voor Jeugd en Gezin en De Bibliotheek alvast komen kennismaken met de nieuwe docent, die begin volgende maand binnen Globe Weesp Ida Toering opvolgt. De Driemondse verzorgde die ochtend een goedbezochte workshop. Op dinsdag 6 maart begint ze met de eerste muziek-op-schootcursussen in Weesp. "We komen tien keer bij elkaar in Fort Ossenmarkt in Weesp, steeds op dinsdagochtend. Het is een cursus voor dreumesen en peuters én hun ouders of verzorgers. We gaan samen zingen, dansen, spelletjes doen en muziek maken. Een aantal activiteiten keert elke les terug, want kinderen zijn gek op herhaling, het schept herkenning."

Aandacht voor elkaar
Juist het samen doen is een heel belangrijk aspect van deze cursus. Veldkamp: "Even geen werk, huishoudelijke klusjes of social media, maar echt aandacht voor elkaar en samen plezier maken met muziek. 'Muziek op Schoot' leert ouders en/of verzorgers bovendien over de meerwaarde van muziek in de opvoeding en geeft je handvatten hoe je dat thuis kunt toepassen."

Napraten
De dreumeslessen zijn van 9.30 tot 10.15 uur, de peuterlessen zijn van 10.30 tot 11.15 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten met koffie, thee of water. Prijs: € 122,50 per cursus, inclusief koffie en of thee. Meer informatie over Muziek op Schoot is verkrijgbaar bij de docent zelf, Diana Veldkamp: 06 - 42224612.

'Even geen werk en social media, maar echte aandacht voor elkaar'

Aanmelden kan via
www.globeckc.nl.