Een aangepaste rugbyrolstoel is voor Jasper (midden) niet te betalen, daarom is hij een crowdfundactie gestart.
Een aangepaste rugbyrolstoel is voor Jasper (midden) niet te betalen, daarom is hij een crowdfundactie gestart.

'Ik wil mijn skills kunnen uitbuiten'

WEESP Achondroplasie en een vergroeide wervelkolom hebben Jasper Kuipers (31) nooit ergens van weerhouden. De 1.21 meter lange Weesper deed altijd alles wat zijn leeftijdsgenoten ook deden, en soms zelfs meer. Tot het in 2016 misging na een operatie. Jasper kreeg te maken met uitval en belandde in een rolstoel. Met zijn benen komt het niet meer goed, maar met zijn sportieve leven hopelijk wel. Een crowdfundactie via Dream or Donate moet dit mogelijk maken.

door Marieke van Veen

Achondroplasie (dwerggroei) is een erfelijke botgroeistoornis, de groeischijven in de lange botten van de ledematen functioneren niet goed waardoor de lengtegroei ver achterblijft. Een veelvoorkomend bijkomend probleem is een knik ((kyphose) in de wervelkolom. Hierdoor kan het ruggenmerg bekneld raken en kan er uitval van de benen optreden. Dit was ook bij Jasper het geval.

Afgebroken schroef

In 2016 ging de Weesper daarom onder het mes. Al eerder was geprobeerd zijn wervelkolom te verstevigen met donorbot. Kuipers: "Dit had helaas niet het gewenste resultaat. Toen is er een metalen constructie gemaakt langs de wervelkolom. Maar afgelopen jaar kreeg ik opnieuw uitvalverschijnselen. Een van de schroeven bleek afgebroken te zijn en prikte in het ruggenmerg." De schade bleek groot en onherstelbaar: sinds anderhalf jaar zit Jasper buitenshuis in een rolstoel. Die invaliditeit had ook nog eens een naar domino-effect op Jaspers fijne leven. "Mijn werk als administratief medewerker stopte omdat het kantoor waar ik werkte niet rolstoeltoegankelijk is. De woning waar ik woonde lag op de tweede etage in een gebouw zonder lift, dus daar kon ik niet blijven wonen. De aangepaste auto die ik had moest worden vervangen omdat er geen rolstoel in paste. En ik moest mijn plek in het lichamelijkgehandicaptenhockeyteam opgeven - nota bene het team dat ik zelf had opgezet."

Rolstoelrugby

Invaliditeit had een naar domino-effect op Jaspers fijne leven

Er volgde een lange periode van revalideren. In Reade aan de Amsterdamse Overtoom leerden specialisten Jasper om te gaan met een rolstoel. Inmiddels is hij terug in Weesp, heeft hij een nieuwe woning, een nieuwe auto én een nieuwe sport. Want tijdens het revalidatietraject maakte de Weesper kennis met rolstoelrugby. Een sport die hem, zo bleek al snel, op het lijf geschreven is: "Als verdediger blokkeer ik de tegenpartij zodat mijn teamgenoten kansen krijgen om te scoren. Ik train twee keer per week en ben bij iedere wedstrijd aanwezig."

Rolstoel op maat

Op een nieuwe baan na heeft Jasper zijn leven dus weer helemaal op de rit. Hij heeft echter een grote wens, waarvoor hij een beroep doet op zijn medemens: "Op dit moment leen ik een rugbyrolstoel van de club, maar dat is verre van ideaal omdat deze afgestemd is op mensen met normale proporties. Met goed materiaal kan ik mijn skills uitbuiten, maar op dit moment is de aanschaf van een aangepaste rugbyrolstoel voor mij onbetaalbaar. Ik hoop daarom middels crowdfunding voldoende geld bij elkaar te krijgen zodat ik in Engeland een op maat gemaakte sportrolstoel kan bestellen."

Help mee!

De Weesper is vorige maand een actie gestart op de crowdfundwebsite dreamordonate.nl. Hij heeft voor de speciale rolstoel minimaal 8.000 euro nodig, maar de teller staat momenteel op 2.926 euro. Jasper helpen bij het verwezenlijken van zijn droom is heel simpel: ga naar dreamordonate.nl, zoek op 'rugbyrolstoel' en klik op de actie van Jasper Kuipers. Via de gele 'doneer nu'-knop kun je via iDeal een zelf te bepalen bedrag overmaken. Hierbij kunnen de donateurs ook meteen een bericht voor Jasper achterlaten dat op de website komt te staan. Wie dat liever niet heeft, kan kiezen voor anoniem doneren door dit vakje aan te vinken.

dreamordonate.nl