Hein Stulemeijer is lijsttrekker voor de Partij van de Ouderen.
Hein Stulemeijer is lijsttrekker voor de Partij van de Ouderen.

Binnenstad opknappen, gezonder eten en ouderen een stem geven

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Hein Stulemeijer verkondigt zijn uitgesproken mening al meer dan twintig jaar, ooit als lid van de VVD-fractie in Weesp, tot voor kort als commissielid van Duurzame Stadsbelangen/Weesp bij Gooise Meren. Met de Partij van de Ouderen hoopt hij terug te keren in de raad.

Wat wil je partij bereiken?

"Ik ga voor een vruchtbare periode waarin het gelukt is om voor ouderen een paradijs in Weesp te scheppen en hun gezondheid sterk verbeterd is. Ik wil de ouderen een stem geven."

Ouderen hebben toch een stem?

"Ja, maar die wordt slechts weinig gehoord in de gemeenteraad. Ik loop daar al vele jaren mee en het woord 'ouderen' valt er zelden of nooit."

In het verkiezingsprogramma staat: 'Schoon Heel en Veilig! Anderen roepen het, WIJ doen het!' Wat doen jullie precies?

'In de gemeenteraad valt het woord 'ouderen' zelden of nooit'

"Ik probeer ervoor te zorgen dat de hele binnenstad er net zo uit gaat zien als de Nieuwstad, die heel mooi is opgeknapt. Het is diep treurig hoe de openbare ruimte er verder bij ligt."

Je keert je tegen de onlangs ingevoerde reclamebelasting, die juist bedoeld is om de binnenstad een impuls te geven.

"Deze belasting is bedoeld om feesten en partijen te organiseren, zoals ik dat noem. Daar heb ik niks tegen, maar Weesp kent er al veel. Punt twee is dat als er door de gemeente belasting wordt geheven, dat niet, zoals nu, moet worden overgemaakt aan een stichting die naar believen feesten en partijen mag organiseren."

Je pleit voor het openhouden van het politiebureau én voor meer blauw op straat.

"Dat kan allebei. Als het bureau aan de Hoogstraat dicht moet, dan kan ik mij daar ergens wel in vinden. Ik vind dat er dan een permanent bemande politiepost voor terug moet komen. Dat mag van mij een plek in het stadhuis zijn. Daar hoeft ook niet per se een volledig geschoolde politieman te zitten, het mag ook een burgeremployee zijn. Als mensen maar dag en nacht terecht kunnen."

Welk ander punt uit je programma wil jij nog belichten?

"Gezondere voeding en regelmatige medische controle, bij huisarts en tandarts, worden vaak vergeten, zowel in verzorgingshuizen als in de privésituatie, waarin ouderen langer op zichzelf moeten blijven wonen. Dat heeft een nadelige invloed op de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Daar wil ik een lans voor breken."

Amsterdam of Gooise Meren?

"Gooise Meren. Omdat ik denk dat Weesp heel veel verwantschap kent met Muiden en Naarden: de drie vestingsteden in deze regio. Een belangrijk deel van de oudere Weespers was jarenlang aangewezen op het Gooi. Ik denk dat de aard van de bevolking van Weesp past bij die van het Gooi. Ik heb er dan ook weinig trek in dat Weesp een soort pretpark van Amsterdam wordt. En inderdaad: wij zijn een Amsterdamse partij. Maar hetzelfde gedachtegoed voor de ouderen kunnen wij heel goed als onderdeel van Gooise Meren uitdragen. Onze partijleider Wil van Soest staat daar helemaal achter."

Je was raadslid voor de VVD en daarna actief bij Trots op Nederland, Nieuw Liberaal Weesp, 50PLUS, Duurzame Stadsbelangen en nu de PvdO. Hoe geloofwaardig is dat nog?

"Ik vind het heel geloofwaardig, maar ik zal dan ook uitleggen hoe dat tot stand gekomen is. Als je op een gegeven moment om vage redenen niet meer door de VVD opgesteld wordt, zoek je naar mensen bij wie je je kunt aansluiten. In die periode was ik zeven maanden lid van Trots op NL en hebben we Nieuw Liberaal Weesp opgericht om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dus die drie partijen zijn eigenlijk één. En wat betreft 50PLUS: je moet eerst bij een partij actief zijn om te weten of het bij je past. Ik heb er een hele leuke tijd gekend als fractiemedewerker van Willem Holthuizen in Provinciale Staten. Maar de partij wordt gemanipuleerd door Jan Nagel en Maurice Koopman. Zij lappen afspraken aan hun laars en ik heb daar geen trek in. Met de Partij van de Ouderen sta ik al langer in contact en ik voel mij er thuis."