Lars Boom, lijsttrekker voor de WSP.
Lars Boom, lijsttrekker voor de WSP.

Wooncarrière, brede Roskambrug en lang zelfstandig binnen Amsterdam

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Als je je hele leven aan de zijlijn staat te roepen hoe het beter moet, zul je ook een keer je verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat zei Lars Boom over zichzelf toen hij vier jaar geleden zijn debuut maakte als gemeenteraadslid van de WSP (Weesper Stadspartij). Nu is hij zelfs de lijsttrekker.

Wat heb je bereikt?

"Met de Weesperkei en buurtloketten hebben we de cohesie in de buurt versterkt. Het sociaal beleid is door Astrid, onze wethouder, fantastisch uitgevoerd: niemand is door het ijs gezakt, zoals we hadden beloofd. Alles kan altijd nog beter. Er is vrije keuze voor trouwambtenaren, de winkels mogen eerder open op zondag en het vroegtijdig betrekken van inwoners vinden wij heel belangrijk. Dat moet absoluut nog beter."

De WSP maakt zich zorgen over de disbalans op de woningmarkt. Hoe wil je dat verbeteren?

"Het gaat erom dat je een wooncarrière kunt maken. De woningmarkt stagneert, daar moeten doorgroeimogelijkheden komen. Daar kun je op sturen in prestatieafspraken met woningcorporatie Ymere. Die afspraken zijn wel te maken, alleen moet je bij Ymere wat harder praten denk ik, want bij de Kostverlorenstraat houden ze zich niet aan de afspraak."

Jullie willen de Roskambrug verbreden en een betere aansluiting van Aetsveld bij het centrum. Ik zie een stoet groot materieel de stad in denderen.

'Wij willen meer doorgroeimogelijkheden op de woningmarkt'

"Nou, de binnenstad is heel kwetsbaar, dus er moeten regelingen komen om daar zwaar verkeer te weren. Wat betreft de Roskambrug: daar willen we meer ruimte voor fietsers. Die is nu miniem. De Gooilandseweg zouden we het liefst willen verdiepen, zodat je een mooiere verbinding krijgt en daar misschien nog woningen kunt bouwen. De provincie wil dat niet, maar met een sterke partner, zoals Amsterdam, krijgen we een grotere lobbykracht."

Ik kom zo op Amsterdam. Eerst cultuur. Daar wil de WSP meer geld voor uittrekken?

"Absoluut! Kunst en cultuur is goed voor de mens en de geest. We hebben een ambitieuze cultuurnota en het budget is al iets verhoogd, maar het moet meer worden als je écht iets met cultuur wilt."

Is er nog iets dat je wilt belichten?

"Als je alle verkiezingsprogramma's vergelijkt, wil iedereen iets moois voor Weesp. Maar wij hebben allemaal doe-dingen. Concrete zaken zoals een huisartsenpost, een locatie voor een verpleeghuis, de WMO-taxi voor 75 jaar en ouder, een bus over het bedrijventerrein en door de nieuwe wijken in de Bloemendalerpolder."

Over de WSP wordt gezegd: ze hebben altijd gepleit voor een zelfstandig Weesp, maar nu verkwanselen ze de stad aan Amsterdam. Wat zeg je daarop?

"Dat het onzin is. Wij zijn meer voor zelfstandigheid dan het Comité Zelfstandig Weesp, want die verkwanselen hun eigen referendum door op te roepen voor Gooise Meren te stemmen. Weesp gaat eerst een ambtelijke fusie aan en dat betekent dat je nog steeds zelfstandig bent. Met Amsterdam kan dat waarschijnlijk tot 2026. Wij denken dat we in die acht jaar kunnen bewijzen dat een bestuurlijke fusie niet nodig is. Daar zien wij een kans in en daar hopen wij op. Bij Gooise Meren is die kans er niet, want daar fuseren we meteen door naar Gooistad. Daarbij: Amsterdam als partner is economisch, cultureel en sociaal stukken beter dan Gooise Meren. Dat je bang moet zijn voor loting bij schoolkeuze is echt klinkklare nonsens."

Maar Lars, ambtelijk fuseren en dan nog lang bestuurlijk zelfstandig blijven, hoe reëel is dat?

"We sluiten onze ogen niet voor de realiteit. Ik vind wel dat je mag hopen dat het goed gaat functioneren. Hoe langer die ambtelijke fusie duurt, hoe langer je kunt strijden, kunt véchten om het áller-allerbeste voor Weesp er uit te halen. We hoeven niet bang te zijn dat Amsterdam in Weesp gaat bouwen, want wij worden de groene buffer van Amsterdam. En als je daar toch bang voor bent, moet je net zo bang zijn dat Gooise Meren hier gaat bouwen, want die zitten ook met een enorm woningtekort. Met name in het sociaal domein - ik kan dat niet hard genoeg zeggen - is Amsterdam gewoon beter."