Het gezellige restaurant is voor iedereen open.
Het gezellige restaurant is voor iedereen open. Foto's: Vivium

'Eenmaal een keer de drempel over komen mensen vaak weer terug'

De Hogeweyk heeft een sfeervol restaurant waar iedere dag vers en gevarieerd wordt gekookt. Ook voor bewoners en bedrijven uit de buurt.

WEESP 'Kom binnen, het restaurant is open', staat er uitnodigend op een bord bij de deur van De Hogeweyk. Dat restaurant is voor iedereen toegankelijk, maar ligt wel in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Toch hoeft dat voor buurtbewoners en ondernemers geen belemmering te zijn om gebruik te maken van het restaurant van De Hogeweyk.

Het blijft bijzonder, deze miniwijk binnen de wijk Hogeweij. Aan de pleintjes en straten liggen onder meer een theater, een grand café, een supermarkt en een restaurant. Prachtige faciliteiten voor de bewoners, maar eigenlijk zonde dat ze niet vaker worden gebruikt door mensen van buiten De Hogeweyk, vindt coördinator horeca Peter van Gils. "Bewoners en ondernemers uit de buurt kunnen bij ons aanschuiven in het restaurant en in de theaterzaal voor concerten of om te vergaderen. Naast het restaurant en het grand café worden er in de theaterzaal regelmatig klassieke concerten gegeven, waar ook iedereen welkom is. Van Gils: "En dat kunnen de concertbezoekers dan weer combineren met een etentje in het restaurant, dan zorgen wij dat ze op tijd klaar zijn om bij het concert te zijn. We kunnen van alles regelen, zakelijk, maar ook voor feestjes. Bovendien is het voor onze bewoners ook goed om op die manier betrokken te blijven bij de maatschappij."

Aanschuiftafels

Dat is natuurlijk heel mooi, maar is het feit dat De Hogeweyk een instelling is voor mensen met dementie geen belemmering? En wat zou er dan erg zijn? Dat je een bewoner met dementie tegen kan komen of even moet wachten met naar buiten gaan bijvoorbeeld als een bewoner ook mee wil? "Eigenlijk is dat nooit een probleem", zegt Van Gils. "Als mensen eenmaal een keer de drempel over zijn gekomen, komen ze vaak weer terug in De Hogeweyk." Ondernemers van het aangrenzende bedrijventerrein maken regelmatig gebruik van de faciliteiten van De Hogeweyk. En ook voor buurtgenoten kan het fijn zijn om in het restaurant te komen eten als zij zelf niet kunnen of willen koken, of eens niet alleen thuis willen eten. Nieuw zijn de 'aanschuiftafels' in het restaurant, waarover bericht op de voorpagina. "Maar is is elke avond gezellig om bij ons te komen eten. Er wordt hier altijd vers en gevarieerd gekookt en onze prijzen zijn schappelijk", aldus Van Gils. "We organiseren iedere maand een thema-avond, bijvoorbeeld met stamppotten of een Indische rijsttafel. Ook onze nieuwe buren uit de Zes Weesper Straatjes gaan we nog eens uitnodigen. Ja, ook kinderen zijn welkom, we hebben zelfs een speciaal kindermenu."

In de keuken wordt iedere dag vers en gevarieerd gekookt.
Afbeelding