Sabine Dorrepaal (in de ivoorwit met roze jurk) speelt zelf ook in musicals.
Sabine Dorrepaal (in de ivoorwit met roze jurk) speelt zelf ook in musicals. Foto: Anous / Take A Picture

'Hoe leuk zou het zijn als deze jonge
Ciske de Rat uit Weesp komt?'

Het verhaal over het Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat behoort tot ons nationale cultuurerfgoed. Sabine Dorrepaal zoekt kinderen voor deze musical.

WEESP Musicalschool De Wijsjesneus uit Weesp gaat de jeugdspelers in de nieuwe Almeerse musical Ciske de Rat klaarstomen voor hun rol. Ook kinderen uit Weesp mogen auditie doen. Graag zelfs, want de lessen voor dit stuk vinden straks grotendeels in Weesp plaats.

"De jongen die straks Ciske gaat spelen, zou dus zomaar een Weesper zijn. Hoe leuk zou dat zijn?" Aan het woord is Sabine Dorrepaal, oprichter en docent van De Wijsjesneus.

Genomineerd

De Weespse startte de musicalschool in 2011, omdat er voor jonge kinderen tot 12 jaar op musicalgebied weinig te doen was in Weesp. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met zang, dans en toneel en leren zij hun eigen mogelijkheden kennen. Plezier staat voorop, maar er wordt ook serieus toegewerkt naar een eindproductie in het theater. Zelf is Dorrepaal ook al jaren verknocht aan deze allroundtheaterdiscipline. Voor haar vertolking van Brechtje in 'De Engel van Amsterdam' sleepte ze vorig jaar nog een nominatie voor 'Beste vrouwelijke bijrol comedy' voor de Amateur Musical Awards in de wacht.

Semi-professioneel

Dorrepaal speelt bij Musical Almere, een van de grootste musicalverenigingen van Flevoland. Eens per jaar wordt er een zo professioneel mogelijke musical neergezet - in de schouwburg van Almere, met acteerwerk, decors en kostuums waar menig beroepsgezelschap jaloers op zou zijn. Dit jaar is er gekozen voor het ontroerende, tijdloze en oer-Hollandse verhaal van het Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat.

Lessen vooral in Weesp

De musicalvereniging is met de Weespse overeengekomen dat zij voor deze productie de kinderen klaarstoomt en begeleidt. "De audities zijn zondag 4 maart in Almere, maar de lessen vinden straks plaats in Weesp. Grotendeels dan, want we zullen toch ook zo nu en dan met de hele groep moeten repeteren en dat doen we in Almere." Vanuit De Wijsjesneus stromen de aanmeldingen inmiddels binnen, maar Dorrepaal kan zich voorstellen dat er ook kinderen in Weesp zijn die De Wijsjesneus nog niet kennen maar wel graag zouden willen meedoen aan dit project.

Auditie doen

De Weespse: "We zijn op zoek naar kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Er zijn verschillende rollen te verdelen, van het straatschoffie Ciske tot een van zijn vriendjes tot kinderen voor het ensemble. Kinderen met lef en die goed kunnen acteren, dansen én zingen, kunnen zich aanmelden via info@wijsjesneus.nl. Vermeldt in dat mailtje naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer en geef aan of het auditie voor een specifieke rol betreft of voor een plek in het ensemble". Voor vragen kan worden gebeld met 06 - 26 16 61 16.

Januari 2019

Er wordt toewerkt naar twee uitvoeringen in januari 2019 in de Schouwburg van Almere (KAF).

wijsjesneus.nl