Jan Renzenbrink is lijsttrekker van het CDA.
Jan Renzenbrink is lijsttrekker van het CDA.

Wethouder voor senioren, looppad aan de spoorbrug en dingen gewoon dóen

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Van zijn pensioen genieten doet hij zeker, maar dat betekent niet stilzitten. Net als vier jaar geleden is Jan Renzenbrink de gedreven lijsttrekker van het CDA.

Wat heeft het CDA bereikt?

"We zijn oppositie, maar geen tegenstanders of schreeuwers. Wij hebben altijd geprobeerd voorstellen beter te maken in plaats van ze weg te stemmen. Uiteindelijk hebben we op die manier uit ons programma van vier jaar geleden toch veel binnengehaald."

Jullie besteden in het verkiezingsprogramma veel aandacht aan kwetsbaren. Weesp voert toch al een zeer behoorlijk sociaal beleid?

"Wethouder Astrid Heijstee (WSP) is daarin heel actief geweest, dat staat buiten kijf. Maar het CDA nam vier jaar geleden het initiatief om die lastige transitie van de zorg hier in Weesp buiten de politieke arena te houden. Daardoor hebben wij een constructieve samenwerking kunnen krijgen."

Een mooie soundbite: 'minder plannenmakers en meer stratenmakers'. Gaat de CDA-stratenmaker zonder plan aan de slag?

'Ons programma heet: 'Weesp in balans'. We moeten niet doorslaan'

"Nee, want er zijn plannen genoeg. Wij vinden dat er de laatste jaren te veel energie is gestoken in plannen zoals het opengraven van de Achtergracht en een crematorium op Landscroon. Die energie hadden we beter kunnen stoppen in het uitvoeren van de dingen die je gewoon kunt doen. Bijvoorbeeld de situatie rondom de Albert Heijn aan de Achtergracht, waar iedereen zich aan ergert. Wij hebben via een motie gezegd: zorg dat - letterlijk in dit geval - de stratenmaker van twee parkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen maakt, zodat de doorgang op de stoep verbeterd wordt. Die teneur willen we meer neerzetten. Niet praten, maar gewoon dóen."

Nog een: 'de binnenstad is niet alleen voor toeristen en terrassen.' Maar uit een enquête blijkt dat veel Weespers graag terrassen willen.

"Maar ook veel Weespers niet. Alles met mate. Ons programma heet: 'Weesp in balans'. We moeten niet doorslaan. Terrassen zijn hartstikke leuk, maar vergeet niet: er zijn veel mensen die niet zo'n grote portemonnee hebben. Voor hen is een simpel bankje een betere invulling van de openbare ruimte. Wij bieden wel wat ruimte aan meer terrassen, maar niet met een ponton op het water. Wij willen terrassen meer reguleren en daar hoort ook bij: opruimen in de winter en kijken naar sluitingstijden. De inwoners zijn ook belangrijk, niet alleen de terrassen."

Het CDA doet aardige suggesties voor nieuwe wandel- en fietsrondjes. Waar en hoe?

"Hang een voetpad aan de spoorbrug over de Vecht, dan kun je ook daar van de Ossenmarkt naar de andere kant lopen en heb je een extra rondje door Weesp heen. Aan het einde van het Aetsveldseweggetje hebben we een heel mooi paadje, maar daar kun je alleen met droog weer wandelen. Leg daar een schelpenpad neer en je hebt met relatief eenvoudige middelen een hartstikke mooi rondje."

Welk ander punt wil je nog graag belichten?

"Het CDA wil, naast wijkwethouders, ook een wethouder voor senioren en de inclusiefagenda. Daarmee willen we heel veel kleine dingen op het gebied van leefbaarheid realiseren. We krijgen nu eenmaal meer ouderen in Weesp en daar moeten we op anticiperen en vertalen in ons beleid."

Waarom jullie keuze voor Gooise Meren en niet voor Amsterdam?

"Het grote punt is dat wij de invloed van de Weesper op het stadsbestuur en de ambtelijke organisatie willen behouden. We zijn bang dat we zullen verzuipen in het grote Amsterdam. Je krijgt daar echt met andere spelregels en samenwerkingsverbanden te maken. Onze scholen hebben nu allerlei netwerken en daar zit meer aan vast dan je denkt: jeugdzorg, het speciaal onderwijs, het leerlingenvervoer. Dat gaat in Amsterdam naar een andere wereld toe. De sociale problemen zijn in Amsterdam wezenlijk anders dan in Weesp. De kleinschaligheid van Weesp past beter in het kernenbeleid van Gooise Meren dan bij het grote Amsterdam."