Klaas Dijkstra (geel shirt) gaat samen met duizenden Leeuwarders uit zijn dak bij het horen van de uitslag.
Klaas Dijkstra (geel shirt) gaat samen met duizenden Leeuwarders uit zijn dak bij het horen van de uitslag.

Klaas kreeg nukkige Friezen aan het juichen

WEESP Van Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 maken? De inwoners van Leeuwarden vonden het maar niks. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. En wat ging dat trouwens wel niet kosten allemaal, kon dat geld niet beter naar de voedselbank? Maar marketeer Klaas Dijkstra uit Weesp slaagde erin de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En nu Leeuwarden sinds begin dit jaar ook echt de culturele hoofdstad is, zijn alle Friezen apetrots.

door Marieke van Veen

Tien jaar geleden besloot de provincie Fryslân dat Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 moest worden. Een hoog gegrepen plan met kapers op de kust, want Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Maastricht spraken dezelfde ambitie uit. De toenmalige wethouder van Leeuwarden belde naar Weesp, want daar woonde een goede marketeer die hij nog kende van vroeger. Het gaat hier om Klaas Dijkstra, een geboren en getogen Fries die sinds 2002 in Weesp woont. Die besloot de uitdaging aan te gaan. Hij stapte in een traject dat het grootste, lastigste en meest tijdrovende project in zijn carrière zou worden. Maar het was het allemaal waard toen Leeuwarden in 2013 de concurrentie aftroefde. Het Gouverneursplein ging uit zijn dak. En dat terwijl de Friezen in eerste instantie helemaal niets van de verkiezing wilden weten.
"We hebben de eerste jaren alleen maar weerstand gehad", blikt Klaas Dijkstra terug. "In 2012 lag het project zelfs op de zeebodem. Niemand zag er nog brood in. Maar omdat we er nu eenmaal aan begonnen waren en per se wilden winnen, besloten we dat het alles of niets moest zijn met een laatste grote campagne. Ik ben toen bijna een jaar niet in Weesp geweest. Maar het lukte: gaandeweg werd iedereen steeds enthousiaster en op het laatst waren de vlaggen, polsbandjes en buttons niet aan te slepen. En toen we in 2013 wonnen, stonden er uiteindelijk duizenden mensen op het Gouverneursplein te juichen." Het grote, zichtbare draagvlak onder de bevolking was zelfs een van de redenen om Leeuwarden de eer te gunnen.

Bidbookspektakel

Een memorabel voorbeeld van de succesvolle campagne was de manier waarop Leeuwarden het Bidbook aanbood. Dijkstra: "Van mijn mannetjes in de concurrerende steden wist ik dat zij hun projectvoorstel gewoon via de post gingen sturen. Ik besloot het anders aan te pakken. We gingen met honderden Friezen naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Met een spektakel vol trommelaars, dichters, operazangers, dansers, veertig Friese paarden en honderden mensen uit de multiculti wijken in hun eigen kleurrijke kleding lieten we zien wat Leeuwarden te bieden heeft".

Small Amsterdam

Small Amsterdam is een positioneringsvraagstuk: wat is onze bruidsschat?

Eind vorige maand was de officiële aftrap van Leeuwarden Fryslan 2018 (LF2018), een jaar vol evenementen. Dijkstra kijkt met veel plezier terug op de verkiezing, maar met de uitvoering heeft hij verder niets van doen. Hij is weer volop bezig met zijn eigen bureau Zest Marketing en zet zijn expertise daarnaast in voor Weesper evenementen zoals het Watersportfestival en andere festiviteiten van café 't Helletje. Dit jaar baarde hij in Weesp bovendien opzien met het filmpje 'Small Amsterdam', waarin hij Weesp profileerde als Amsterdam in het klein, met grachten, kerken en volle terrassen. Dat heeft hem op enkele verwensingen na ('hij moest oprotten, hij was geen echte Weesper') vooral veel positieve reacties opgeleverd. "Met Small Amsterdam bedoel ik niet - of niet per se - dat Weesp zich bij Amsterdam zou moeten aansluiten. Het is een positioneringsvraagstuk. Weesp moet fuseren met een andere gemeente en dus moet Weesp haar bruidsschat tonen." Dijkstra houdt ervan de boel op te schudden en discussies op gang te brengen. Is de lokale politiek niks voor hem? "Ik ben heel bevlogen, maar heb geen politieke ambities. Bovendien: ik heb als marketeer veel meer invloed dan ik als politicus ooit zal hebben."