Enorme verschillen in schatting 'prijskaartje Amsterdam'

WEESP Mocht Weesp kiezen voor een fusie met Amsterdam, wat kost het dan om uit de bestaande regionale samenwerkingsverbanden te stappen? De schattingen van deze uittredingsschade lopen sterk uiteen en zijn inzet van een discussie die momenteel in gemeentelijke kringen woedt.

De discussie is aangezwengeld door De Gooi- en Eemlander die berekende dat het prijskaartje weleens kan oplopen tot ruim 15 miljoen euro. Dat is ruim vijf keer zo veel als de 2,7 miljoen die het bureau KplusV berekent en waar de gemeenteraad van Weesp zich tot dusver op baseerde. Volgens de krant is er geen rekening gehouden met een uitspraak die de Raad van State deed in een andere zaak. Weesp zou op basis van die uitspraak gedurende vijf jaar moeten blijven meebetalen aan de verlaten regio, elk jaar iets minder. Het is echter de vraag of die uitspraak leidend is in het geval-Weesp. De deskundigen van KplusV hebben er in het geval van Weesp geen rekening mee gehouden.
Het moeilijke in deze kwestie is dat het draait om indicaties en aannames. Concrete cijfers liggen nergens vast. B en W van Weesp stellen dat de uiteindelijke kosten onderwerp van onderhandeling zijn. Ze zijn bovendien afhankelijk van timing en logische momenten voor uittreding. De Regio Gooi en Vechtstreek doet er geen uitspraak over. "We zijn pas aan zet als Weesp ook daadwerkelijk gaat uittreden", laat de woordvoerster desgevraagd weten. Het stadsbestuur van Weesp schat in dat de berekening van KplusV reƫler is dan die van de krant. B en W rekenen dat voor in de beantwoording op schriftelijke vragen van raadslid Gerton van Unnik (pro- Gooise Meren).

De raad van Weesp beslist op 26 maart, vijf dagen na het referendum, met welke gemeente het fusietraject wordt ingezet. Bij een keuze voor Gooise Meren blijven de samenwerkingsverbanden intact en zijn er geen uittredingskosten. Een keuze voor Amsterdam leidt tot uittreding van de Regio Gooi en Vechtstreek (o.a. GAD en GGD), de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (vergunningverlening, toezicht en handhaving) en de Veiligheidsregio. Uittredingsschade is voor rekening van de uittredende partij: Weesp (en uiteindelijk Amsterdam).