Verkiezings borden (1)

WEESP GroenLinks moet de verkiezingsposters aanpassen. De partij meldt trots 'Lijst 2' op de posters, maar het is D66 dat in Weesp lijst 2 mag voeren.

De gemeente neemt de schuld op zich. In een persbericht en op de website meldde de gemeente dat GroenLinks als tweede op de kieslijst komt. De oorzaak van het misverstand gaat schuil in de zetelverdeling: GroenLinks is op basis van het aantal zetels de tweede partij van Weesp. Dat was te danken aan de lijstverbinding met de PvdA, die gunstig uitpakte. D66 kreeg echter meer stemmen dan GroenLinks en dat bepaalt de lijstvolgorde. Bij de officiële vastlegging in het proces-verbaal is er geen vergissing gemaakt. De gevolgen lijken zich alleen te beperken tot de posters van GroenLinks; D66 heeft geen lijstnummer op de poster vermeld.


Verkiezings borden (2)

WEESP Op 21 maart zijn er niet alleen gemeenteraadsverkiezingen, in Weesp is ook het referendum over de bestuurlijke toekomst. Een informatieposter over de gemeente blijkt lastig te volgen.

Via het referendum kunnen de kiesgerechtigden hun voorkeur uitspreken voor een fusie met Amsterdam of Gooise Meren. Die bestuurlijke fusie gaat op zijn vroegst in na de raadsperiode 2018-2022 en wordt voorafgegaan door een ambtelijke fusie. De gemeente geeft neutrale voorlichting en dan luistert de formulering nauw. Op de poster die sinds vorige week op de verkiezingsborden hangt ontbreekt onder andere het woordje 'na', waardoor de indruk werd verkregen dat de bestuurlijke fusie al in de komende vier jaar plaatsvindt. En dat is dus niet het geval: Weesp blijft nog zeker vier jaar zelfstandig. "Nieuwe posters zijn in de maak", meldt de gemeente.


Verkiezings borden (3)

WEESP Op de verkiezingsborden hangen ook uitingen van het comité Zelfstandig Weesp. Mag dat? Want het comité is geen politieke partij. De gemeente laat weten dat deze uiting is toegestaan.

Op de posters van het comité staat de oproep om in het referendum tegen een fusie met Amsterdam te stemmen.