De transformatie van de kerk ligt nog steeds stil.
De transformatie van de kerk ligt nog steeds stil. Foto: André Verheul

'Er moet snel wat gebeuren, het is voor ons echt nu of nooit'

Bezwaren uit de buurt zorgen ervoor dat de transformatie van de Laurentiuskerk nog niet is gestart. Tot grote frustratie van de toekomstige huurders.

WEESP Het ombouwen van de Laurentiuskerk tot woningen, werkruimten, yogastudio en brouwerijcafé ligt nog altijd stil. Tot grote frustratie van de toekomstige huurders van de kerk, zoals Wispe dat er straks haar bier gaat brouwen. "We staan klaar om te starten, maar moeten wachten. En dat kan ons duur komen te staan", laten Remko en Jerrit Vellenga van Wispe weten.

Wispe heeft grootse plannen als huurder van de Laurentiuskerk. Als er straks wel groen licht komt voor de transformatie van de kerk moet Wispe nog meer een Weesper biertje worden: het moet er straks ook gebrouwen worden. Daarnaast komt er een proeflokaal en moet er een brouwlab komen, waar Wispe nieuwe biersmaken en soorten kan testen.

Maar zolang er niet gebouwd kan worden, zit Wispe in de wachtkamer. "We werken nu al drie jaar aan het plan. Dat het allemaal wat langer zou duren hadden we van tevoren wel verwacht. Je hebt te maken met een monumentaal gebouw en dat heeft toch wat meer voeten in de aarde. Maar nu duurt het door alle bezwaren wel heel erg lang. We zijn eigenlijk al toe aan het bestellen van de brouwketels en het aannemen van personeel, maar dat laat allemaal op zich wachten. En daar worden we wel een beetje moe van."

Wat Wispe betreft moet er snel wat gaan gebeuren. "De concurrentie op de biermarkt is ontzettend groot. En steeds meer biermerken vestigen zich nu. Doordat het zo lang duurt verliezen wij nu wel onze goede startpositie. Toen we negen jaar geleden begonnen met Wispe waren we één van de eerste, maar het openen van een brouwerij laat op zich wachten. We moeten in die trend meegaan. Het is echt nu of nooit."

Ondanks alles blijft Wispe wel positief en houdt goede hoop dat de brouwerij in de kerk er komt. "We gaan ook absoluut niet bij de pakken neerzetten. We houden goede moed en blijven ons volop richten op de Laurentiuskerk. Met alle alternatieven die er zouden kunnen zijn zouden we inleveren op de bijzonderheid van deze locatie. We willen graag ook wel het positieve aspect benadrukken, want we blijven gewoon heel erg enthousiast. En we hebben ook wat meer tijd. Tijd die we willen gebruiken om de buurt te vertellen dat de impact van onze plannen op de buurt allemaal wel meevalt. We houden het vertrouwen dat het goed komt."

Naast Wispe staat ook een andere huurder te trappelen om van start te gaan: YogaToday, dat een yogacentrum gaat openen in de kerk. Isolde Zandee: "Vanwege de vertraging moeten wij wéér verhuizen. Het is al niet handig om vanuit ruimtegebrek twee locaties te hebben, maar nu moeten we met de Lotuszaal ook nog eens weg uit het gebouw Nieuwstad 100. We kunnen per 1 april tijdelijk in de Sleutelsteeg terecht, maar praktisch is het niet. YogaToday is sinds de opening enorm gegroeid, we kunnen niet wachten om alles samen te brengen in de kerk."

'Doordat het zo lang duurt verliezen we onze goede startpositie'