Droog, overwegend zonnig, lichte vorst in de nacht

De meteorologische winter loopt ten einde, maar het koudste deel van de winter lijkt nog te gaan beginnen. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een zeer krachtig hogedrukgebied. Het systeem genereert een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale lucht. Ondanks een sterke instraling met veel zonneschijn wordt het overdag niet warmer dan 3 à 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het licht (tot - 3 graden). Overdag zijn er zonnige perioden bij een maximumtemperatuur van 4 à 5 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Ook in de nacht naar vrijdag vriest het licht, tot -4 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot 3 graden boven het vriespunt. Vrijdag is het droog en zonnig. Er waait een matige oostenwind.

Het weekeinde

Zaterdag is het droog en zonnig. Ook zondag schijnt de zon volop, mogelijk drijven er enkele wolkenvelden over. De temperatuur duikt in de nacht naar -5 graden. Zaterdag overdag wordt het 3 à 4 graden. Zondag zo'n 2 graden. De noordoostenwind trekt iets aan. Begin volgende week wordt 's nachts matige vorst verwacht (tot -7 graden) en 's middags rond 0 graden.

Weetje

De 28e februari is de laatste dag van de meteowinter. Soms gaat de winter nog door in maart, zoals in 2013. Soms valt pas eind februari de winter in volle hevigheid in, zoals in 2005. Het laagste minimum die winter was -9.2 graden op de 28e februari. Nog kouder werd het begin maart. Op 4 maart daalde het kwik in de nacht tot -14.4 graden boven een dik pak sneeuw.