Marc en zijn marathonparcours.
Marc en zijn marathonparcours.

Een volledige marathon binnen Weesp

Weesper Marc Schouten heeft vorige week de marathon volbracht op een uniek parcours: helemaal binnen de stadsgrenzen van Weesp en geen enkel stuk dubbel.

WEESP Een marathon lopen, dat hebben meer Weespers gedaan. Maar wie kan Marc Schouten navertellen dat hij de 'Marathon van Weesp' heeft volbracht?

Voor het bereiken van zijn vijftigste verjaardag (vorige week maandag) wilde Marc de marathon nog eens volbrengen. In het Weesper atletenwereldje waren sommigen elkaar al een beetje gek aan het maken met ingewikkelde routes op Strava (het platform waar hardlopers hun routes en prestaties met elkaar kunnen delen), dus dacht Marc: weet je wat, ik loop die marathon binnen de stadsgrenzen van Weesp. Nu kom je met vijf rondjes 's-Gravelandseweg ook in de buurt van de benodigde 42,2 kilometer, maar Marc hanteerde nóg een regel: nergens hetzelfde stukje opnieuw lopen.

Elke wijk

Om dan de vereiste 42,2 kilometer te halen, moest Marc elke wijk en bijna elke straat in Weesp aandoen. Zo ontstond een zigzagparcours waar je tureluurs van wordt. Marc zigzagde door de wijk Zuid, rende de Utrechtseweg heen en weer en bereikte via wat lusjes in het centrum het Leeuwenveld waar hij in de jongste straten van Weesp heen en weer rende. "Ja, heen en weer door dezelfde straat mocht wel. Na al dat korte werk kwam ik gelukkig op het industrieterrein uit. Daar had ik tenminste een paar lekkere lange stukken voor de boeg."

Langs bij moeder

Na een ruime lus via Buitenveer, Hogeweyselaan en Leeuwenveldseweg volgde straatje-in-straatje-uit in de wijk Hogeweij. "Bij mijn moeder in de Johannes Vermeerstraat ben ik even kort gestopt om wat te drinken. Want ik zat er inmiddels al aardig doorheen. Ik zat daar op de 35 kilometer, dus ik moest in het centrum nog wel een paar lusjes maken om bij mijn huis in Aetsveld op 42,2 uit te komen. Want daar wilde ik per se finishen." Alleen op het Binnenveer moest Marc vijf meter smokkelen. "Het stukje bij de Zwaantjesbrug moest ik voor de tweede keer passeren, dat kon echt niet anders."

Na een tweede korte stop bij Hand-Made was het in één rechte lijn (nou ja...) naar de finish bij huize Schouten in Aetsveld. Al die stoepjes en keerpunten zijn funest voor je ritme en je knieën, weet Marc nu. Maar het ging dan ook niet om de tijd (netto 3 uur 50 minuten), maar om de lol. "Ik werd getriggerd door Marc Aubel en Bart Elderenbosch, die op Strava de gekste rondjes in Weesp liepen. Dus toen dacht ik: waarom geen marathon?" Marc plaatste zijn route uiteraard ook op Strava en de reacties stromen binnen. "We denken erover om hem in december met een groepje te gaan doen." Wat voor een gezicht zal dat geven: een stel hardlopers die met de stratenkennis van een taxichauffeur door de stad heen en weer rennen, op jacht naar een nieuw parcoursrecord op de Marathon van Weesp.

Afbeelding