Groenonderhoud inzet van juridische strijd.
Groenonderhoud inzet van juridische strijd. Foto: André Verheul

Gemeente hoeft onderhoud schansen niet stil te leggen

WEESP De rechter ziet geen aanleiding om het onderhoud aan de schansen in Weesp stil te leggen. Een verzoek daartoe (voorlopige voorziening) van de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is door de voorzieningenrechter van de Raad van State afgewezen.

De rechter is van mening dat Weesp zich bij het onderhoud aan de beplanting op de Draaierschans, Roosenboomschans en de Nieuwe Agtkant keurig houdt aan de Wet natuurbescherming. Het onderhoud is in november 2017 al verricht, maar omdat het jaarlijks terugkeert blijft de uitspraak relevant. De stichting maakt al sinds november 2016 bezwaar tegen dit onderhoud. In deze procedure werd al twee keer eerder het verzoek van de stichting ongegrond verklaard.

De stichting was bang dat het verwijderen van opschot zou overvloeien in het vorig jaar gepresenteerde beheer- en ontwikkelplan. Dat voorziet in het stapsgewijs uitvoeren van grootschaliger werkzaamheden waarmee de schansen in beperkte mate worden opgeknapt en waarmee de historische link met de Stelling van Amsterdam zichtbaarder wordt. Volgens de gemeente starten die werkzaamheden pas in het najaar van 2018 - en alleen als alles past binnen de Wet natuurbescherming.

Rietkraag

Een opvallend punt in de uitspraak zijn mysterieus verdwenen rietkragen langs de oever van de Roosenboomschans. De gemeente heeft ter zitting verklaard dat zij daar niets van af weet en de voorzieningenrechter heeft geen reden om aan te nemen dat de gemeente daarover zou liegen.

Het oordeel heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.