Gerton van Unnik is lijsttrekker van Weesp bij Gooise Meren/Lijst 7.
Gerton van Unnik is lijsttrekker van Weesp bij Gooise Meren/Lijst 7.

Blauwe zone, wijntje bij de visboer en ouderen helpen met internet

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Met de Eurokritische partij Artikel 50 veroverde voormalig PVV-Statenlid Gerton van Unnik vier jaar geleden één zetel in de raad van Weesp. Hij opereert nu onder de naam Weesp bij Gooise Meren (Lijst 7).

Wat heb je kunnen bereiken?

"Toen het college de vlag van het stadhuis wilde halen vanwege de arboregels heb ik daar bezwaar tegen gemaakt. Dat werd in de raad weggehoond, maar drie maanden later hadden we wel een nieuwe vlaginstallatie. Het tweede: de regenboogvlag aan diezelfde vlaggenstok. Nee, daar heb ik geen spijt van. Maar je ziet dat het vlaggen gekaapt wordt door een bepaalde activistische diversiteitskliek die dat misbruikt voor hun agenda. Een derde punt: mijn motie om Weesp TTIP-vrij te verklaren is unaniem aangenomen."

Een van je punten is: maak de jachthavens commercieel. Wil je de jachthavens verkopen?

"Nee, ik wil ze commerciëler laten uitbaten door de huidige verenigingen of gesteund door ondernemers. Dat moet je in een groter plaatje zien waarbij je Weesp aantrekkelijker maakt voor toerisme. Het is een combinatie van allerlei maatregelen, zoals het warmer aanlichten van monumenten. Ik ben ook voor een uniforme terrasseninrichting. Zorg dat het een eenheid is, stop die verrommeling. Ik wil een verlengde kade aan de Herengracht, zodat we af zijn van die poephelling. Daar kunt je misschien terrassen of podia mogelijk maken, maar ook een aanlegsteiger, en dat levert weer geld op. Ik wil ook dat die nepbiomarkt op vrijdag een toeristenmarkt wordt. Van april tot oktober staan er wel graag ondernemers, want dan zijn er toeristen, dan is er wel genoeg klandizie."

Je pleit voor 'blurring' in winkels, wat is dat?

'Ik wil een verlengde kade Herengracht, af van die poephelling'

"Bijvoorbeeld een boekwinkel de mogelijkheid geven om naast de kook- en wijnboeken proeverijen en cursussen te houden. De visboer die een passend wijntje aanbiedt en laat proeven, een kapper die een biertje schenkt, ik heb daar geen problemen mee. Het gaat erom dat je op die manier extra mensen trekt."

Wat beoog je met je punt: meer ouderen op Facebook?

"Ik zie dat als onderdeel van het verminderen van eenzaamheid. We kunnen een ruimte creëren, of dat nog meer stimuleren, en er geld voor vrij maken, om bijvoorbeeld in de bibliotheek ouderen nog meer te begeleiden om op Facebook te gaan of met een iPad te werken. Ook bijvoorbeeld zorgtaken gaan steeds vaker via internet. Zo kun je ouderen er toch bij betrekken en gewend maken te werken met nieuwe technieken. Op die manier voorkom je dat ouderen minder contact hebben met instanties, familie en onderling."

Wat wil je zelf nog noemen?

"Het invoeren van een blauwe zone in het winkelgebied. Dat geeft een boost aan de winkels. In andere steden is bewezen dat daarmee de omzet omhoog gaat. Misschien ga je meer winkeliers trekken voor de leegstaande panden. Binnen de kortste keren heb je een booming binnenstad."

Waarom moet Weesp bij Gooise Meren?

"Bestuurlijk: als Weesper kun je in Amsterdam de kiesdrempel eigenlijk niet halen, terwijl je kans hebt dat als je het goed regelt in de raad van Gooise Meren vier tot zes zetels kunt halen. Dat betekent dat je ook in de raad de kant van Muiden en Naarden versterkt ten opzichte van, waar iedereen bang voor is, Bussum. En financieel: Amsterdam pretendeert heel erg rijk te zijn, maar de vraag is: heeft Amsterdam ergens staan dat ze iets extra's gaan betalen in Weesp? Ik denk dat we juist heel bang moeten zijn dat er iets af gaat."

We hebben hier een prettig gesprek. Jouw toon op social media is minder prettig. Mensen noemen het onfatsoenlijk, intimiderend en zelfs bedreigend. Waarom doe je dat toch?

"Is het wel zo? Toon het maar eens aan. Ik heb een vrij scherpe toon en mensen kunnen dat niet altijd handelen. Als je kijkt naar deze campagne in de laatste maanden, toon mij aan waarin ik onfatsoenlijk ben en waar ik mensen onfatsoenlijk benaderd heb. Ik confronteer mensen met feiten, wat is daar onfatsoenlijk aan?"