Laura van Dalen is de lijsttrekker van de VVD in Weesp.
Laura van Dalen is de lijsttrekker van de VVD in Weesp.

Stevig economisch overleg, betere verlichting en horeca tot later open

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Bij de vorige raadsverkiezingen was Laura van Dalen net te jong om haar stem te mogen uitbrengen. Nu zou ze op zichzelf kunnen stemmen, want de bijna 22-jarige Weespse is lijsttrekker van de VVD.

Dus ik zoeken. Hebben jullie slechts één puntje voor jongeren: meer uitgaansmogelijkheden.

"Het verkiezingsprogramma is natuurlijk voor heel Weesp, dus ook voor jongeren. Wij zijn voor latere openingstijden van de horeca. Wij geloven erin dat de overlast dan minder wordt omdat mensen verspreid vertrekken. Wij hebben ook oog voor eventuele overlast voor centrumbewoners, daarom willen we dat er eerst een proef komt."

Ik zie ook staan: 'Versterk de Weesper economie!' Hoe?

"Wij willen graag dat er in teams van experts wordt gedacht en dat ondernemers op niveau kunnen praten over hun problemen. We willen regels verminderen en verduidelijken. We willen bij problemen de ondernemers, maar ook de andere burgers, direct contact met hogere ambtenaren geven. En verder: bestemmingsplannen kunnen voor ondernemers lastig zijn. Er zou op elke plek van alles moeten kunnen - en dat is nu niet altijd mogelijk. We zijn voor meer pop-upstores, zodat winkels niet meer leegstaan."

De VVD wil het toerisme promoten. Bussen vol deze kant op?

'Per geval bekijken waar uitbreiding terrassen wel of niet kan'

"Nee, zeker niet. We zijn ook voor een leefbaar Weesp waarin iedereen zich thuis voelt. Er is een middenweg en daar geloven wij erg in. De interessante dingen die van burgers komen en waarmee zij toeristen naar Weesp kunnen lokken, willen wij ondersteunen. We willen het museum van boven naar beneden halen, waar al een deel van het museum is, met de kerkers. Ook zouden wij het een goed idee vinden als het Automatenkabinet daarbij komt. Dan versterken ze elkaar en daarmee kunnen we ook weer toeristen trekken."

De VVD heeft het graag over veiligheid. Wat willen jullie doen?

"Camera's op strategische plekken, bijvoorbeeld waar problemen zijn met hangjongeren. Maar ook verlichting verbeteren, zoals boven zebrapaden. En zorgen dat verkeersknelpunten, samen met burgers, worden opgelost zodat iedereen veilig van A naar B kan."

Wat wil je zelf nog belichten?

"We zijn zeker niet tegen meer terrassen, maar we willen een doordachte visie. Wij vinden dat je per geval moet bekijken of het wel of niet kan. We hebben een mooie binnenstad en die wil je niet verpesten door overal terrassen toe te staan. Ik denk overigens dat de ondernemer er ook niet beter van wordt als er wildgroei ontstaat."

Is de VVD nu voor Amsterdam of voor Gooise Meren?

"Wij zien Gooise Meren als de perfecte partner. Amsterdam is dat alles behalve: daar worden wij een buitenwijk en er is daar geen sprake van samenwerking. In Gooise Meren krijg je vier gelijke kernen, daar werk je samen. Er wordt gezegd dat er in Amsterdam veel betere sociale voorzieningen zijn, maar in Gooise Meren zijn er óók hele goeie sociale voorzieningen. Er is misschien meer geld in Amsterdam, maar er zijn in stadsdeel Zuidoost ook veel meer problemen. En de vraag is nog maar of dat geld naar Weesp gaat. Het doel van Gooise Meren is veel duidelijker: zij wil Weesp erbij om sterker te staan in de regio. Bij Amsterdam is het doel veel minder duidelijk. Die groene buffer is ongeloofwaardig, ze hebben toch al de Gaasperplas? Ik kan niet uitsluiten dat Gooise Meren hier ooit wil bouwen, maar wij krijgen daar veel meer invloed om het te voorkomen."

Wat zou het grootste kritiekpunt op de VVD zijn, denk je?

"Dat wij hebben gedraaid in de fusiediscussie. Dat wil ik ontkrachten, want dat is niet gebeurd. Wij wilden recht doen aan de leden die anders dachten dan de fractie. Nu ligt er een duidelijk standpunt waar het grootste deel van de leden achterstaat. En dat blijft zo."

Wat heeft de VVD bereikt?

"De winkels kunnen open wanneer ze willen, ook op zondag. We hebben de belastingsamenwerking gecontroleerd met onze financieel expert. En wat je misschien niet achter ons zou zoeken: we hebben met heel veel sociale regelingen meegestemd en meegedacht."