Tijd om samen te lachen op de strooiwagen hebben ze niet, maar de strooiploeg is een hecht team.
Tijd om samen te lachen op de strooiwagen hebben ze niet, maar de strooiploeg is een hecht team. Foto: Sjoerd Stoop

Bij nacht en ontij de weg op om Weesp begaanbaar te houden

Met temperaturen ver onder het vriespunt houden de gladheidsbestrijders van de gemeente er rekening mee dat het drukke tijden worden. Maar ze zijn er klaar voor.

WEESP Het wordt nachtbraken en lange dagen maken voor de strooiploeg van de gemeente Weesp. Althans, daar staan ze klaar voor. Met temperaturen ver onder nul zou het zomaar kunnen dat ze heel wat op pad moeten om de straten van de stad te pekelen. De weersvoorspellingen worden op de voet gevolgd.

Of ze echt overuren zullen maken de komende weken hangt vanzelfsprekend af van het weer. Het mag dan wel flink vriezen, maar zolang het droog blijft zal er van gladheid geen sprake zijn. Maar met deze temperaturen is elke vorm van neerslag snel aangevroren. "En daarom letten we per uur op alle weersvoorspellingen. Daar hebben we systemen voor. Als we weten dat er neerslag komt, kunnen we erg snel handelen", vertelt Michel Baars, een van de ervaren medewerkers van de strooiploeg.

Op de gemeentewerf aan de Rijnkade staan twee grote silo's gevuld met strooizout. De strooiwagens - en bij flinke gladheid zelfs een strooivrachtwagen - worden eronder gereden om ze te vullen. Daarna kan de ploeg op pad. Het strooien van alle wegen van Weesp duurt normaal gesproken drie uur, als het flink sneeuwt soms veel langer. "We pakken eerst alle doorgaande wegen, zodat de brandweer en ambulances veilig op pad kunnen. Daarna gaan we de andere straten doen. Het strooien is best een intensieve klus. Daarnaast gebeurt het natuurlijk vaak dat we 's avonds laat de weg op moeten of soms wel 's nachts. Maar dat hebben we er voor over. Het geeft ons een goed gevoel als we ervoor kunnen zorgen dat Weespers veilig de weg op kunnen."

De mannen van de strooiploeg werken met hart en ziel om de wegen begaanbaar te houden. "Allemaal ook om de burger tevreden te houden. Dat is voor ons echt een drijfveer", vervolgt Baars. Toch ontkomen de strooiers niet altijd aan klachten. "We horen weleens gemopper. Dan wordt ons gevraagd waarom we op een bepaalde plek niet gestrooid hebben. Het hoort er een beetje bij. Maar we kunnen helaas niet elk hoekje van de stad strooien. Het strooiplan ligt nou eenmaal vast. We proberen Weesp zo begaanbaar mogelijk te houden. Daar hebben we onze handen al vol aan."

Doordat ze dag en nacht samen klaarstaan hebben de mannen van de strooiploeg een hechte band. "We kennen elkaar door en door. Dat gaat natuurlijk ook wel vanzelf als je soms het grootste deel van de dag samen optrekt", vertelt Baars. En lachend: "Ja, je moet het toch maar van elkaar accepteren als je elkaar in het holst van de nacht wakker belt. Dat gebeurt nou eenmaal vaak. Het schept een band. Maar van gezellig kletsen op de wagen tijdens het strooien is geen sprake. Soms ga je alleen op pad en als we vanwege de sneeuwval en de extreme gladheid samen op pad gaan, ben je erg geconcentreerd bezig. Dan heb je er geen tijd voor. Je moet goed op de weg letten, want het is natuurlijk nog spekglad. Voor ons wordt er niet gestrooid."