Kritiek op 'bedrieglijke actieposter'

WEESP Is de antifusieposter van het Comité Zelfstandig Weesp onjuist, bedrieglijk en kwalijk? Of snappen de Weespers inmiddels heus wel dat een zelfstandig Weesp niet meer aan de orde is?

De vier partijen die voor een fusie met Amsterdam zijn vinden in elk geval het eerste. In een gezamenlijke persverklaring zeggen WSP, D66, GroenLinks en de PvdA afstand te nemen van de actieposter van het comité. Daarop staat de tekst: 'Geen fusie! Stem bij het raadplegend referendum tegen Amsterdam.'

Bij het referendum op 21 maart (tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen) kan de kiezer zijn/haar voorkeur uitspreken voor de bestuurlijke toekomst van Weesp, waarbij er een keuze is tussen een fusie met Gooise Meren en een fusie met Amsterdam. De vier partijen vinden dat de poster de indruk wekt dat er voor een zelfstandig Weesp kan worden gestemd. En dat is dus niet zo. Volgens de vier partijen beïnvloedt het comité met haar oproep de strekking van het referendum op kwalijke wijze.
Het comité vroeg het referendum aan om een uitspraak over wel of geen fusie te verkrijgen. Maar die vraag is niet meer aan de orde: er komt hoe dan ook een fusie. Bahman Khalafi van het comité had al eerder aangekondigd om het referendum dan maar te gebruiken om het fusieproces te belemmeren.

17