Het wegdek van de Keverdijk is in niet al te beste staat.
Het wegdek van de Keverdijk is in niet al te beste staat. Foto: Christian Pfeiffer

'Tijdens een drafje op de Keverdijk, ging mijn paard plots onderuit'

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Amsterdam vs Gooise Meren

Met belangstelling heb ik in het WeesperNieuws van 14 februari het interview met de lijsttrekker van de WSP, de heer Lars Boom, gelezen. Eerder had ik mij al hevig verbaasd over het volgens mij redeloze optimisme van vele mede-inwoners van Weesp. Men leek wel allerlei heerlijkheden te voorzien wanneer de aansluiting met Amsterdam een feit is. Ik hoorde praten over een spoortunnel onder de Vecht en een metro-aansluiting met Amsterdam en ook werd steeds de enorme 'bestuurskracht' van Amsterdam geroemd. En nu is het dan zover dat de heer Boom zeker weet dat de Amsterdamse bouwwoede ons niet zal treffen. Dit gezien zijn uitlating: 'We hoeven niet bang te zijn dat Amsterdam in Weesp gaat bouwen, want wij worden de groene buffer van Amsterdam'. Tsjonge, dan beschikt de heer Boom kennelijk over topgeheime informatie. Mogen wij als eenvoudige burgers hier misschien iets meer over weten? Schrijver dezes heeft vele decennia in Amsterdam gewoond en is nooit onder de indruk geraakt van deze stads 'bestuurskracht'. Integendeel, die stad torst traditioneel een miljardenschuld mee en is altijd (en zeker de laatste jaren) chronisch op zoek naar bouwlocaties. Een opsomming van urgente hoofdstedelijke 'issues' bij de oplossing waarvan het Amsterdamse stadsbestuur jammerlijk faalt, zou dit stukje te lang en te eentonig maken, vrees ik. Een aansluiting bij Gooise Meren zou volgens mij - gezien de vele reeds bestaande dwarsverbanden, het historische aspect en het veel grotere aandeel in het geheel dat Weesp zou gaan uitmaken bij aansluiting bij Gooise Meren (denk bijvoorbeeld aan de besluitvorming) - beter en logischer zijn. Overigens, je mag verwachten dat het actieve Goois Natuurreservaat met haar stevige vinger in de groene Gooische pap een aanzienlijk betere garantie zal blijken bij het temperen van bouwwoede (dus de bescherming van ons groen) dan wanneer Amsterdam hier zaken gaat bepalen. Dat Bussum in een recent verleden weinig enthousiasme kon opbrengen voor Weesp zij hen vergeven. Ik hoop dat Weespers straks met hun hoofd gaan stemmen en redeloos optimisme (voor zover aanwezig) die dag thuis laten.
Daan van den Wall Bake

Geldautomaten

Na het verdwijnen van de SNS Bank is nu ook de ABN Amro uit Weesp verdwenen. Waarschijnlijk een logisch gevolg van het internetbankieren en alle andere zaken die mensen digitaal/online regelen. Maar wat wel een vervelend gevolg is, is dat er nu ook steeds minder geldautomaten zijn. In het centrum van Weesp wordt het steeds moeilijker om even snel geld te pinnen. Ik vind dat een slechte zaak. Ook voor de toeristen wordt het een zoektocht naar geldautomaten. Waar zijn ineens de automaten van de ABN gebleven? Er hangt nog een briefje aan het oude kantoor: 'automaten om de hoek'. Na een belletje blijkt dat de automaten weg zijn en ook niet meer terugkomen. Voor geld storten e.d kunnen we naar Amsterdam (ABN) en Bussum (SNS).
Catharina Meijers

Ongeval met paarden

Waar ik al lang bang voor was is dan toch gebeurd. Tijdens een rustig drafje over de Keverdijk in Weesp (waar ik woon) met mijn tweespan Friese paarden viel plotseling het linker paard helemaal plat onderuit. Gelukkig raakte de andere niet in paniek en stond het gevallen paard weer snel op. Daarna zijn we rustig naar huis gestapt. Maar hoe kon dit gebeuren? Mijn paard is door de vele scheuren en verzakkingen in de weg en een veel te glad oppervlak uitgegleden. Een wond aan een voorbeen en een lichte kreupelheid waren het resultaat en ik hoop dat het weer goed komt. Hier ben ik toch wel heel erg van geschrokken en ik ben er ook kwaad over. Ook andere paardeneigenaren heb ik over uitglijden gehoord en van een weet ik dat die na een glijpartij nooit meer volledig herstelde. Een klacht bij de gemeente is toen simpel afgewimpeld. In een gesprek met de verantwoordelijk ambtenaar werd mij eerder gesuggereerd ergens anders te gaan rijden. Daar had ik even niet van terug. Ik moet dus mijn hobby maar opgeven omdat de gemeente de weg niet voldoende onderhoudt. Het probleem van de Keverdijk is bekend (ik heb eens met 2 ambtenaren ter plekke de weg bekeken), maar groot onderhoud is te duur en daarom gebeurt er maar (bijna) niets. In de rest van Weesp worden alle wegen op de schop genomen, maar in het buitengebied kan er blijkbaar niets, behalve dat men in de spits de weg afsluit en er een waarschuwingsbord met slecht wegdek neerzet. De bermen zijn ook heel slecht en daardoor gevaarlijk voor fietsers. Deze brief is bedoeld om kenbaar te maken dat er actie moet worden ondernomen. Elk ongeval van deze aard zal gemeld worden en eventuele schade aan mens, dier en materiaal zal bij de gemeente tot een schadeclaim leiden. De duurste oplossing mag misschien niet haalbaar zijn, maar ook een minder dure oplossing kan leiden tot een veiliger situatie en ik hoop dat er nu echt iets gaat gebeuren.
Henk Nagel

'Goois Natuurreservaat betere garantie bij temperen bouwwoede'