Weesp is een belangrijke schakel.
Weesp is een belangrijke schakel. Foto: André Verheul

Vlot naar je werk via fietssnelweg

WEESP Een kilometertje of 15 à 20 fietsen naar je werk? Er zijn steeds meer mensen die het doen. Een hoogwaardig en samenhangend regionaal fietsroutenetwerk moet meer mensen ertoe bewegen.

Vorige maand werd de eerste stap gezet en werd een intentieverklaring ondertekend. Weesp is een van de deelnemende partijen.

De vervoerregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam en Rijkswaterstaat hebben een intentieverklaring getekend om dit fietsnetwerk volledig te gaan realiseren. Weesp is een belangrijke schakel in het traject Amsterdam-Almere. Op de projectkaart is te zien hoe fietsers, komende vanaf de Hollandse Brug bij Muiderberg, via de Keverdijksepolder en door het centrum van Weesp vlot hun weg vinden naar het fietspad langs de N236 (Gooilandseweg) richting Amsterdam Zuidoost. Opvallend is dat op deze kaart de fietssnelweg tussen Amsterdam en het Gooi langs de A1 loopt - en niet langs de verbrede N236 door Weesp.

Duurzame regio

Het doel is om fietsers in staat te stellen zowel voor werk als recreatie vlot van plaats naar plaats en het dichtbije vrije landschap te fietsen. Dat moet bijdragen aan een duurzame en gezonde regio. Het huidige netwerk is in kaart gebracht, waarmee ook duidelijk is op welke onderdelen van de routes investeringen nodig zijn om de fietsers ruim baan te geven. Tot en met 2020 wordt er 30 miljoen euro voor uitgetrokken. Binnen Weesp hoeft voorlopig niets aan deze interlokale fietsroute gedaan te worden, zo blijkt uit het investeringsoverzicht voor het komende jaar. Het fietsnetwerk moet in 2025 compleet zijn.