Fred Smalbrugge: 'Ik wil de theorie achter muziek gewoon eens uitleggen.'
Fred Smalbrugge: 'Ik wil de theorie achter muziek gewoon eens uitleggen.'

Toonladders, ritmes en akkoorden

WEESP Fred Smalbrugge krijgt als koordirigent van Camerata Fectionata regelmatig vragen over de theoretische achtergrond van de muziekstukken die het koor zingt. Hij besloot daarom een cursus algemene muziekleer te gaan geven. Niet alleen voor koorleden trouwens, maar voor iedereen.

Het idee om een cursus over de theorie achter muziek te geven is dus in de praktijk geboren. "Omdat er zo langzamerhand veel koren in Weesp zijn en daarnaast ook op allerlei manieren muziek gemaakt wordt, kan ik me voorstellen dat er meer koorleden en amateurmusici zijn die vragen hebben over de muziektheorie", aldus Fred Smalbrugge. "Je doet natuurlijk veel als je muziek maakt en waarom je dat dan doet, levert nogal eens vragen op. Ik bedacht: dit wil ik gewoon eens uitleggen."

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek en de theoretische achtergronden daarvan. "Koorzangers, instrumentalisten, luisteraars en mensen die gewoon iets van de muziektheorie willen weten: iedereen kan meedoen." Smalbrugge gaat in de cursus in op diverse aspecten van muziek. De opbouw van verschillende toonladders wordt behandeld, de eigenheid van elke toonladder en het verschil tussen mineur en majeur. "Daar zit meer achter dan alleen 'vrolijk' of 'droevig'." Ook de diverse maatsoorten en de verschillen daartussen komen aan de orde. "Wat is nou het verschil tussen een driekwartsmaat en een drieachtstemaat? Je telt bij beide tot drie, maar toch is er verschil." En dan de voortekens, de kruisen en mollen. "Waarom zitten die tekens in de bladmuziek en waarom staan er soms wel vijf kruisen of even later twee mollen; waar is dat voor?" Ook wordt er aandacht besteed aan ritmes en aan welke functie een ritme heeft in de muziek. Daarnaast worden intervallen en de basis van de akkoordenleer behandeld.

De cursus algemene muziekleer wordt gegeven op vijf maandagavonden in de Synagoge: 19 en 26 maart, 9, 16 en 30 april en 7 mei. De kosten bedragen € 60,-. Aanmelden bij Fred Smalbrugge, Fred.smalbrugge@upcmail.nl of 06-10722093.