Een bezoeker van 'Koffie om de hoek' vraagt de lijsttrekkers om hun mening over wijkvoorzieningen.
Een bezoeker van 'Koffie om de hoek' vraagt de lijsttrekkers om hun mening over wijkvoorzieningen. Foto: Marieke van Veen

'Fijn dat de politiek aandacht heeft voor kwetsbare Weespers'

Met een politieke ochtend in de Roskam ging donderdag de strijd om de kiezer van start. Gespreksleider George Hoogervorst blikt terug.

WEESP Voor de lokale politieke partijen is een drukke tijd aangebroken. Vanaf nu tot aan de verkiezingen op 21 maart staat hun agenda vol met verkiezingsactiviteiten. Afgelopen donderdag was de eerste, toen stond 'Koffie om de hoek' op het programma.

'Koffie om de hoek' is een wekelijkse inloop in de Roskam voor mensen met een GGZ-achtergrond. Op initiatief van George Hoogervorst was daar een politieke bijeenkomst, toegespitst op de kwetsbaren in de samenleving.

Vertegenwoordigers van de acht lokale politieke partijen vertelden waar hun partij voor staat en op welke manier zij zich (willen) inzetten voor de zwakkeren en kwetsbaren binnen de Weesper samenleving. Daarna mocht het publiek vragen stellen. Die gingen vooral over lokale en regionale voorzieningen en de te verwachten gevolgen van de gemeentelijke herindeling. Hoogervorst: "De doelgroep was helaas niet in groten getale aanwezig. Misschien voelen zij zich een beetje geïntimideerd door politici? Maar de zaal zat gelukkig toch aardig vol met andere belangstellenden. En werden goede vragen gesteld. Zo was er een meneer uit Hilversum die graag 'Koffie om de hoek' in Weesp bezoekt. Maar onlangs kreeg hij te horen dat hij als Hilversummer alleen welkom is als het niet te druk is. Weespers gaan voor. Vrijwel iedere lijsttrekker vond dit soort regels een beetje doorgeschoten: mensen die baat hebben bij dit soort voorzieningen, moeten in de hele regio terechtkunnen. Daar willen ze zich wel sterk voor maken."

Hoogervorst heeft zelf een psychische beperking en vindt het daarom belangrijk dat ook kwetsbare mensen aandacht krijgen in de verkiezingstijd. "Fijn dat alle partijen dat ook inzien en hun lijsttrekker of een andere vertegenwoordiger hadden gestuurd. Het was een mooie. levendige bijeenkomst, maar echt concrete antwoorden heeft het niet opgeleverd. Ook de politiek vindt het moeilijk om de gevolgen voor onze doelgroep in te schatten. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Maar de aandacht is er in ieder geval wel en daar zijn we heel blij mee."