Maarten Miner is lijsttrekker van GroenLinks.
Maarten Miner is lijsttrekker van GroenLinks.

Sociale woningen, aandacht voor jeugd en groen doen wat je groen kunt doen

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Het verkiezingsprogramma van GroenLinks begint met een opdracht van Jesse Klaver: bouw vanuit Weesp naar een samenleving waarin we de klimaatproblematiek nu eens echt aanpakken. Maarten Miner, lijsttrekker in Weesp, pakt dat vol overtuiging op.

GroenLinks was coalitiepartij, wat hebben jullie bereikt?

"Weesp is sociaal gebleven, met maatregelen als het kindpakket bijvoorbeeld. We hebben ook aardig wat gedaan aan duurzaamheid, met acties voor zonnepanelen en isolatie bijvoorbeeld. En we hebben zo veel mogelijk gedaan om de burger te betrekken bij belangrijke besluiten - al is dat nooit genoeg."

In jullie verkiezingsprogramma staat een waslijst aan duurzame ideeën: alle lantaarnpalen led, fairtrade inkopen, meer laadpalen, een meldpunt zwerfafval, korting op het bruggeld voor elektrische bootjes. Kun je daarmee de klimaatproblematiek - zoals Jesse zegt - inderdaad echt aanpakken?

"Met deze maatregelen gaan we de klimaatproblematiek wereldwijd niet oplossen. Maar het gaat erom dat je op gemeentelijk niveau doet wat je kán doen. We hebben nog wel meer voorstellen: zoals dat de gemeente bij vervanging overstapt op elektrische auto's."

Jullie pleiten voor een fietssnelweg naar het stadsstrand.

'Een fietssnelweg tussen de Bloemendalerpolder en het centrum'

"Daarmee bedoelen wij een plek om te zwemmen in de Bloemendalerpolder. Wij moeten erop inzetten dat de bewoners van de Bloemendalerpolder zich per fiets gaan verplaatsen. Ik zie die fietssnelweg dus liever andersom: naar het centrum van Weesp. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je de auto neemt als je de kinderen naar school brengt of boodschappen gaat doen. Maar dat je dat het liefst per fiets doet. Wij willen brede fietspaden met zo min mogelijk gevaarlijke obstakels. Wij pleiten voor een extra onderdoorgang onder het spoor en goede aansluitende routes."

Jullie stellen dat jongeren onvoldoende worden bereikt.

"Jongeren tot 18 jaar kunnen in feite niet naar de kroeg. Wij willen onderzoeken wat je kunt doen om ook die groep zich thuis te laten voelen in Weesp. Daarvoor zullen we met ze in gesprek moeten om te vragen waar zij behoefte aan hebben. We kunnen niet ergens een pand openen en er een paar medewerkers in zetten. Geld is altijd een issue. We moeten kijken of we kunnen voldoen aan de behoefte, maar wel op een kleinschalige manier."

GroenLinks schreef twee pagina's vol over waarom Weesp moet aansluiten bij Amsterdam. Kun je dat samenvatten?

"Toen wij deze keuze maakten hebben we gekeken naar de punten waar het bij ons om draait: groen, duurzaam en sociaal. Amsterdam is op sociaal terrein een goede partner omdat ze op dat vlak een prima beleid hebben. Amsterdam kan op duurzaamheid grote stappen maken omdat het nu eenmaal een grote gemeente is. En Amsterdam zal het groen in Weesp behouden. Ik heb de wethouder van Amsterdam hierover bevraagd, want ik maakte mij daar zorgen over. Hij zei: wij willen 50.000 woningen bouwen en daar hebben we een locatie voor. Denkt u dan dat het handig is dat we 200 woningen in Weesp gaan bouwen. Dat is niet zinvol."

Wat wil je nog graag belichten?

"We zijn de afgelopen periode veel bekritiseerd omdat we 400 extra sociale huurwoningen wilden. Ik snap dat, want die zijn ook lastig te realiseren. Maar ik vind dat we ons ook in de komende periode er heel erg sterk voor moeten maken dat er voor jongeren en mensen met een mindere beurs voldoende sociale huurwoningen zijn. En daarvoor zullen we simpelweg moeten bijbouwen."

Een kritiekpunt op jullie programma: veel groen, te weinig links.

"Als GroenLinkser merk ik dat deze twee dingen elkaar weleens bijten. Bij het verduurzamen van sociale huurwoningen bijvoorbeeld: want je wilt de kosten daarvan niet bij de huurder neerleggen. Maar als ik naar ons programma kijk, zie ik echt beide kanten. Ik zie een voortzetting van het sociale beleid van de afgelopen vier jaar, maar ik zie ook dat we dat op een duurzame manier moeten doen."