Bert Keesman is de lijsttrekker van de PvdA.
Bert Keesman is de lijsttrekker van de PvdA.

Regelarme bijstand, sociale huur en meer participerende migranten

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Toen Kitty Jong vorig voorjaar werd gekozen in het dagelijks bestuur van de FNV, moest ze haar raadszetel in Weesp opgeven. Bert Keesman nam de plek in. Nu is hij lijsttrekker van de PvdA in Weesp.

Wat heeft de PvdA bereikt?

"Ons motto is: niemand door het ijs. Dat hebben wij bereikt. Samen met onze coalitiepartners WSP en GroenLinks hebben we een coalitie gevormd onder het motto: 'bruisend, sociaal en groen'. Ik heb een goed gevoel bij hoe dat is gegaan."

Bij armoedebestrijding lees ik: 'de gemeente zal haar sanctiebeleid moeten herzien.' Wat betekent dat? Als je arm bent, hoef je de ozb niet meer te betalen?

"Nee, dat is niet de oplossing, Maar bij schuldhulpverlening blijkt dat de mensen vaak verder in de put raken. En wie is de eerste schuldeiser: de overheid. Daar willen we de vinger achter krijgen. Niet door kwijtschelden, maar door schulden op te schorten."

De PvdA zet zich in voor meer sociale woningen. Is het niet verstandiger om de focus op de middengroep te richten, zodat er eindelijk doorstroming ontstaat?

'Creatief zijn om doorstroming op woningmarkt te krijgen'

"Die sociale huurwoningen, daar blijven we keihard op inzetten. Voor de middengroepen moeten we creatief zijn. Bijvoorbeeld in Aetsveld. We komen in de fase dat mensen graag in Aetsveld blijven wonen, maar te groot naar hun zin. Door bijvoorbeeld van de twee scholen één te maken, kunnen we op die locatie seniorenwoningen creëren en op die manier doorstroming krijgen."

Ook lees ik: 'blik uit zicht'. Hoe krijg je dat voor elkaar?

"Waar het kan, willen wij dat realiseren. Maar we zien dat het idee over parkeren in de raad radicaal veranderd is: geen grootschalige voorzieningen in het centrum, maar veel meer sturen op een autoluw centrum en kleinschalige parkeerterreintjes achter groen. Wie weet zijn er dat soort mogelijkheden. Maar het is misschien ook niet zo nodig: wij willen namelijk een vergunningstelsel waarmee we veel beter kunnen sturen op wie er wanneer waar parkeert."

De PvdA pleit voor een grotere participatie van Weespers met een migratieachtergrond. Hoe?

"Je ziet dat er in de Buurtkamer al initiatieven ontstaan van groepen uit Afghanistan en Syrië. Dat willen we versterken: mensen die al vertrouwd zijn met de Nederlandse maatschappij kunnen hun landgenoten helpen. Het is soms moeilijk voor mensen om te participeren. De oplossingen moeten we in kaart brengen en daarvoor geld vrijmaken, maar dat hebben we nu nog niet helemaal scherp."

Welk ander punt wil je belichten?

"Wij willen aan de slag met 'de regelarme bijstand': een experiment om de sollicitatieplicht voor mensen in de bijstand die de 55 jaar zijn gepasseerd te laten vervallen. Want we houden elkaar collectief voor de gek. De meeste mensen in deze groep gaan perfect aan de slag. Maar er is ook een groep die constant moet solliciteren, terwijl het gewoon niet meer lukt. Wij willen daar in Weesp een proef mee."

Waarom kiest de PvdA voor Amsterdam?

"De groepen die het nodig hebben gaan werkelijk betere voorzieningen krijgen na aansluiting bij Amsterdam. De dynamiek die we kunnen verwachten op economisch gebied is veel groter. En de bestuurskracht van Amsterdam is veel groter dan Gooise Meren."

Je voegt ook de woningmarkt samen. De PvdA geeft dus alle sociale huurwoningen in Weesp weg aan woningzoekenden uit Amsterdam.

"Laten we eerlijk zijn, er zitten ook nadelen aan en de woonruimteverdeling is inderdaad een zorgpunt. Ook na aansluiting bij Amsterdam kunnen we een aantal woningen aan Weespers toewijzen. In Amsterdam staan veel meer nieuwe woningen gepland dan in Weesp, dus de verwachting is dat de situatie in Amsterdam zal verbeteren. Er volgt eerst een overgangsperiode waarin we zullen moeten onderhandelen. Met 'Team Weesp'. Het is heel belangrijk dat álle partijen in de raad daar keihard voor gaan. Sámen. De fusie mag Weesp niet verdelen. En boven aan onze lijst voor Team Weesp staat die woonruimteverdeling."