Xandra Wentink is zelf al vanaf het begin lid van de Tafel van Weesp.
Xandra Wentink is zelf al vanaf het begin lid van de Tafel van Weesp. Foto: Ingrid Voet

'De sfeer in dit vrouwen-netwerk spreekt me aan'

WEESP Het vrouwennetwerk Tafel van Weesp heeft een nieuwe voorzitter, Xandra Wentink. Zij leidt het vrouwennetwerk sinds de tweede maandag van februari, de vaste avond waarop de vrouwen tien keer per jaar bij elkaar komen voor een Tafel, zoals ze dat noemen.

door Ingrid Voet

De Tafel van Weesp werd in 2014 opgericht. Het is een besloten professioneel netwerk voor vrouwen die in Weesp wonen en/of werken. Xandra nam het stokje over van mede-oprichter Vreneli Stadelmaier. Ze woont in Weesp, werkt als advocaat Omgevingsrecht en is er al vanaf het begin bij. "Toen ik werd benaderd of ik lid wilde worden van dit nieuwe vrouwennetwerk in Weesp heb ik meteen ja gezegd. Veel professionele netwerken zijn er vooral op gericht om elkaar klusjes toe te spelen. Natuurlijk, bij de Tafel van Weesp gunnen we elkaar ook klussen, maar bij ons is het geen doel op zich. Wij zijn er veel meer op gericht om elkaar te inspireren, een meer vrouwelijke manier van netwerken waarbij we elkaar helpen en ondersteunen; ook belangrijk in deze toch oorspronkelijk wel patriarchale samenleving."

De Tafel van Weesp is geen 'old boys network' dus. "Het leuke vond ik om hier vrouwen die ik al kende van het schoolplein in een andere hoedanigheid te ontmoeten. Bij onze Tafels gaat het over ons werk, over onszelf en wat ons bezighoudt. Er is naast een professionele sfeer tegelijk ook een intieme sfeer, en dat spreekt me aan. Er is ruimte om jezelf open te stellen: we hebben dan ook afgesproken dat wat er besproken wordt binnenskamers blijft. En ja, dat zijn soms ook de kinderen, want daar zijn we natuurlijk apetrots op. We kunnen echt een band met elkaar opbouwen, het blijft niet oppervlakkig, je komt elkaar natuurlijk ook vaak tegen hier in dit kleine stadje."

Een van de doelstellingen van de Tafel van Weesp is diversiteit. "Wat ons bindt is dat wij ambitieuze, ondernemende vrouwen zijn, meestal met een opleiding op hbo- of universitair niveau. Je moet vooral de ambitie hebben om kennis en ervaring te delen en elkaar daarmee beter te maken. Wij kijken bij nieuwe vrouwen die zich bij ons willen aansluiten altijd wel of hun functie, beroep en werkveld niet al vertegenwoordigd zijn. Ik weet uit ervaring uit andere professionele netwerken dat het niet erg inspirerend is als er 25 advocaten lid zijn. Wij willen juist van elkaar nieuwe dingen leren. Ik zou graag zien dat er wat meer jongere vrouwen bij komen. Ik kan me voorstellen dat zij weer geïnspireerd kunnen worden door de ervaring die veel van ons al hebben in ons werk en de combinatie met een gezin. Misschien moeten we daar ook wat meer naar op zoek gaan als netwerk."

De Tafel van Weesp organiseert tien keer per jaar een Tafel. Daar delen de leden wat zij doen en wordt ook regelmatig een gastspreker uitgenodigd. De onderwerpen zijn heel divers. "De ene keer gaat het over pensioenopbouw, een andere keer kwam dominee Marije Hage bijvoorbeeld vertellen over haar werk. Dat vind ik nou zo leuk aan de Tafel van Weesp: je hoort over allerlei beroepen en leert nieuwe dingen."

'Ik hoop dat er meer jongere vrouwen bij De Tafel van Weesp komen'

Ieder jaar wordt er ook ruim aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het thema deze keer: 'Vrouwen in een mannenwereld'. In de City of Wesopa wordt de film 'Hidden Figures' vertoond, een waargebeurd verhaal over drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die in 1962 voor de NASA werkten. Daarna is het woord aan twee vrouwelijke wetenschappers in de ruimtevaart: astrochemicus Annemieke Petrignani uit Weesp en astronoom Ana Heras uit Barcelona. "Zij geven een inkijkje in hun werk. Dat is heel abstract, maar daar kunnen zij heel boeiend over vertellen. Deze bijeenkomst is trouwens niet besloten, er zijn nog wat kaarten beschikbaar."