Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt deze week onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming komen we dan in zachte lucht terecht. Het lagedrukgebied trekt onze richting uit, waardoor de regenkansen groot zijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt overdag de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 8 à 9 graden. De nachten zijn nog vrij koud. Ook in de nacht naar vrijdag is er nog kans op lichte vorst aan de grond. Overdag kan een bui vallen. Soms schijnt de zon. Het wordt circa 9 graden. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele regenachtige perioden. Er staat een matige zuidenwind. De temperatuur gaat flink de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het nog vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Weetje

Februari 2018 was uitzonderlijk zonnig en koud met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 158 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Daarbij was februari zeer droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.