Charles Beterams schreef het boek 'Pink Floyd in Nederland'.
Charles Beterams schreef het boek 'Pink Floyd in Nederland'. Foto: Permafrost Publishers

Terug naar die avond in 1968 die pas later legendarisch werd

Pink Floyd beleefde in 1973 haar internationale doorbraak. Vijf jaar eerder speelde de band in Weesp. Aan die avond worden zaterdag herinneringen opgehaald.

WEESP Het is vijftig jaar geleden dat de toen nog onbekende Engelse rockband Pink Floyd haar opwachting maakte in de POC in Weesp. Om dat te vieren verzorgt Charles Beterams aanstaande zaterdag (17 maart) een muziektheatervoorstelling in Het Hart van Weesp. Een bijzondere avond voor wie er toen bij was, maar ook een mooie avond voor fans van de band en andere muziekliefhebbers.

Beterams is schrijver van 'Pink Floyd in de Polder', dat eind 2007 verscheen. Hij zet hierin de ontwikkeling van de band uiteen. Ons land nam hier een belangrijke plaats in. De band greep elke kans aan om te kunnen optreden en stond in 1968 minstens 25 keer in kleine zaaltjes in Nederland.

Zelfde plek

Een van die zaaltjes was het Parochiaal Ontspanningscentrum (POC) aan de Herengracht, waar nu hotel Hart van Weesp is gevestigd. Beterams heeft soortgelijke voorstellingen al eerder gegeven op andere plaatsen in Nederland, maar noemt het bijzonder dat hij komende zaterdag op dezelfde plek staat waar de band op maandag 3 juni 1968 optrad. "Veel van de plekken waar Pink Floyd in die begintijd heeft opgetreden, zijn helaas verdwenen. In Weesp is de locatie tegenwoordig weliswaar een hotel, maar de feestzaal van dit hotel is uitermate geschikt voor onze voorstelling. We hebben er zin in."

Flat 113 te klein

Had de band vijf jaar later in Weesp opgetreden dan had het publiek rijendik voor de deur gestaan. "Toch was het die avond best druk", ontdekte Beterams tijdens de research voor zijn boek. "Er kwam immers een buitenlandse band optreden en daar was aardig wat ruchtbaarheid aan gegeven. Vanwege de verwachte drukte werd er zelfs uitgeweken naar een andere locatie. De band zou namelijk in eerste instantie optreden in Flat 113, maar het concert werd uiteindelijk verplaatst naar het ruimer behuisde POC."

'Vooral de lichtshow is bij veel mensen blijven hangen'

Herinneringen

De schrijver had voor zijn onderzoek amper de beschikking over materiaal. "Er is weinig bewaard gebleven. Ik heb het vooral met de herinneringen van de mensen die erbij waren moeten doen. Die waren toen een jaar of 16, 17, nu lopen ze tegen de zeventig. Aan de hand van die herinneringen hebben we het verhaal zo goed mogelijk proberen in te kleuren. Van de programmeur destijds heb ik nog wel een kopie van de flyer kunnen krijgen. Pink Floyd had toen al een grote lichtshow, dat was in die tijd en voor zo'n kleine band heel bijzonder. Dat is ook iets wat bij veel bezoekers is blijven hangen."

Tributeband

In de muziektheatervoorstelling in hotel Het Hart van Weesp wordt het publiek mee teruggenomen naar die achteraf memorabele avond in de POC in 1968; er worden verhalen verteld over Pink Floyd en de band The Use of Ashes speelt Pink Floyd-covers. Kaarten à 10 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het hotel en op de avond zelf aan de deur. Aanvang: 20.00 uur.

Bijgewerkt boek

Wie verhinderd is, kan altijd nog teruggrijpen naar het boek van Beterams, waarin ook aandacht is voor het concert in Weesp in 1968. Het boek is inmiddels opnieuw uitgegeven onder de naam 'Pink Floyd in Nederland': "Na de verschijning van het eerste boek dook er nog veel meer materiaal op, daarom hebben we een bijgewerkte opvolger uitgebracht."

Meer info op www.permafrostpublishers.com.