Het referendum 21 maart. Op 26 maart neemt de gemeenteraad haar besluit over de fusiepartner. Dat gebeurt in de Grote Kerk.
Het referendum 21 maart. Op 26 maart neemt de gemeenteraad haar besluit over de fusiepartner. Dat gebeurt in de Grote Kerk. Foto: André Verheul

Beste lezer, wij kunnen u niet helpen bij uw voorkeur voor de fusiepartner

Kan het WeesperNieuws voor mij niet even een lijstje maken met de voor- en nadelen? Antwoord op negen vragen over de afweging tussen Amsterdam en Gooise Meren.

1. Kan het WeesperNieuws voor mij niet even een lijstje maken met de voor- en nadelen van Amsterdam en Gooise Meren?

Nee, daar wagen wij ons niet aan.Over welke fusiepartner voor Weesp het beste is bestaat geen onomstotelijke waarheid. Een gemeentelijke fusie is zeer complex en (bijna) niet te overzien. Veel zaken zijn een kwestie van interpretatie, blauwe ogen en koffiedik kijken. Neem de zorg: sommigen zeggen dat dat in Amsterdam beter is, anderen zeggen in Gooise Meren. Zo gaat dat met alle onderwerpen. Bestaand gemeentelijk beleid is een leidraad, maar hoe pakt dat voor Weesp uit? Beleid kan wijzigen. Wie heeft het vermogen om in de toekomst te kijken?

2. Waarom is het zo moeilijk?

Er liggen meer dan twintig visiedocumenten, rapporten, vergelijkingen enzovoort. Een daarvan is een vergelijking van cijfers en feiten op de thema's die voor Weesp belangrijk zijn, zoals historie, voorzieningen, woningaanbod, zorg, cultuur en veiligheid. Wij citeerden in juni 2017 uit dit rapport dat de Weespers meer van Amsterdam mogen verwachten dan van Gooise Meren. We schreven daar echter bij dat daarmee niet alles gezegd is. Dat blijkt wel: op basis van alle informatie komt 'de politiek' tot verschillende conclusies. WSP, PvdA, GroenLinks en D66 zijn overtuigd van Amsterdam, terwijl CDA, VVD, WBGM/Lijst 7 en PvdO overtuigd zijn van Gooise Meren.

3. Hoe kom je met dezelfde informatie tot andere conclusies?

Dat is dus die interpretatie. En dan heb je ook nog onderbuikgevoel, persoonlijke ervaringen met Amsterdam/Gooise Meren en politiek gewin. Er is bovendien een verschil van afweging. Voorzieningen of democratische invloed, zorg of economie: je weegt uiteindelijk niet alle punten even zwaar. En dan is er nog dit: mensen zijn nu eenmaal geneigd naar hun eigen gelijk toe te redeneren. Een voorstander van Amsterdam zal je vertellen dat je beter af bent in Amsterdam, een voorstander van Gooise Meren zal je vertellen dat je beter af bent in Gooise Meren. Niets menselijks is ons vreemd.

Referendum op 21 april over de voorkeur voor de fusiepartner

4. Wat is
DeToekomstvanWeesp.nl?

Een burgerinitiatief van Joris Verhaar, Arnest Mostert en Dick Spel, op weg geholpen door Jan Renzenbrink van het CDA. Zij hebben een website gelanceerd met allerhande beschikbare informatie, voorzien van hun eigen duiding. Objectief is het niet. Dit platform is er transparant over dat hun voorkeur uitgaat naar Gooise Meren. Dit is wat Joris Verhaar ons erover vertelde. "Ons doel is dat zo veel mogelijk mensen hun voorkeur zullen uitspreken bij het referendum. En dat daarmee het besluit van de raad gedragen wordt door de bevolking. Dat wordt het nu niet. Ik heb een breed netwerk in bestuurlijk Amsterdam en die mensen fronsen hun wenkbrauwen als ik zeg dat Weesp op het punt staat op te gaan in Amsterdam. Zij vragen allemaal aan mij: waarom wil je dat? Ik merk dat ik daar eigenlijk geen goed antwoord op heb. Dat prikkelde mij. Wij hebben sterk het gevoel dat de Weespers eigenlijk ook niet weten waarom hun gemeenteraad op het punt staat een fusie met Amsterdam aan te gaan. Een voorbeeld: in de zorg hebben we de zaken nu heel behoorlijk geregeld in 't Gooi. Natuurlijk kunnen we dat allemaal opgeven en naar Amsterdam brengen. Als dat beter is, prima. Maar ik vind dat nergens. We proberen beide kanten te belichten."

5. Wat is
WeespbijAmsterdam.nl?

Een website uit de koker van Christian Pfeiffer van GroenLinks waarop partijen hun argumenten voor een fusie met Amsterdam kunnen delen. Hij vertelde ons: "De gemeente biedt een stapel aan onderzoeken en vergelijkingen aan, maar die zijn wellicht voor veel mensen onleesbaar. Deze website is in feite de verkorte weergave van de punten die goed zitten bij Amsterdam. Het doel is om eventuele vooroordelen en misverstanden weg te nemen en de bezoeker aan te geven waarom Amsterdam een goede partner is voor Weesp. Wij zeggen niet: een bétere partner. Dat dient elke Weesper voor zichzelf uit te maken." Ook deze website is niet objectief en ook hier is dat transparant.

6. Is er een neutrale vergelijking?

De gemeente Weesp heeft alles rond dit thema verzameld op haar website: www.weesp.nl/toekomstvisie. Er staan ook verslagen van de Toekomstpanels die inwoners van Weesp hebben gevormd. De gemeente maakte ook De Toekomstcourant (vorige week meegenomen in onze krant), waarin alle politieke partijen kort hun belangrijkste argumenten aandragen.

7. Heeft het WeesperNieuws een voorkeur?

Nee. Wij doen onze uiterste best een zo evenwichtig mogelijk beeld te geven. We vroegen voorstanders van zowel Amsterdam als Gooise Meren om hun mening. Daarnaast hebben wij bericht over wat er in de samenleving over dit onderwerp naar voren kwam. Zo maakten wij een bericht dat de inwoners van Muiden ons er in Gooise Meren graag bij willen hebben. Ook berichtten wij over de voorkeur die de WDO en Weesp Marketing hebben voor Amsterdam. Dat betekent niet dat wij het ermee eens zijn: indien deze organisaties of de inwoners van Muiden tot een andere voorkeur waren gekomen, hadden we dat op dezelfde manier bericht.

8. Hoe werkt het referendum?

Met stempas en geldig legitimatiebewijs mag u uw voorkeur voor de fusiepartner kenbaar maken in het referendum op 21 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Stemmen voor alleen de raad of het referendum mag ook. Het referendum is een advies aan de raad en wordt geldig geacht bij een opkomst van minstens 50%. Er is op 21 maart nog een derde stemformulier: het landelijk referendum over 'de sleepwet'.

9. Wanneer valt het besluit?

Al op maandag 26 maart neemt de huidige raad, in de Grote Kerk, het besluit over de fusiepartner. Alleen via het referendum heeft u dus invloed op dit besluit van de 26e, met uw stem voor de gemeenteraadsverkiezingen niet (de nieuwe raad wordt na dit besluit geïnstalleerd).

www.weesp.nl/toekomstvisie