Amsterdam of Gooise Meren?
Amsterdam of Gooise Meren? Foto: Pixabay

Waarom kiezen voor Amsterdam danwel Gooise Meren

Onze redactie kreeg deze twee ingezonden stukken over wat de beste fusiepartner is. Wij laten het oordeel aan u, de lezer.

Waarom wij kiezen voor
Amsterdam

Dit belangrijke keuzemoment over onze toekomst (ontstaan vanuit een gebrek aan bestuurskracht) vraagt erom om vanuit kracht en met lef om je heen te kijken, moed te tonen - je vooral niet laten leiden door angst - en daarbij oog te hebben voor de historie, identiteit en mentaliteit van Weesp en haar inwoners.
Waarom kiezen voor Amsterdam?
• Amsterdam is simpelweg krachtiger en innovatiever door haar omvang, specialismen, ervaring, kennis, netwerken en financiële middelen. Krachtig op zowel economisch, sociaal, cultureel als sportgebied.
• Weesp is door haar ontstaansgeschiedenis daarbij altijd al gevoelsmatig meer op het veelzijdige Amsterdam georiënteerd dan op 't Gooi. Wij zijn geen kakkers! We hebben een 'stadse' mentaliteit met bijbehorende 'stadse' bluf.
• Weesp krijgt meer kans om het Amsterdamse bedrijfsleven naar zich toe te trekken. Meer bedrijvigheid levert meer banen, minder werkeloosheid en meer welvaart op. Ook het toerisme en de horeca zullen een boost krijgen, waarbij Amsterdam er bovenop zit om ook de belangen van de inwoners te blijven bewaken.
• T.a.v. duurzaamheid heeft Amsterdam al veel bereikt met daarbovenop grootse ambities ('Staat van Duurzaam Amsterdam'), met concrete doelen en beschikbaar budget om zaken aan te jagen. Een mooie kans voor Weesp en de Weespers om bij aan te haken.
• Onze natuurlijke ligging, ingesloten door het Amsterdam-Rijnkanaal, het Vechtlandschap met het open landschappelijke karakter met bijbehorende natuurgebieden (waaronder het Naardermeer) en het Groene Hart richting de provincie Utrecht, zorgt ervoor dat Weesp altijd haar huidige karakter, ook op het gebied van haar natuur, zal behouden. Welke fusiekeuze we ook zullen maken. Amsterdam hecht daarbij - net als Weesp – aan behoud en versterking van dit open landschap.
In 2012 heeft de discussie rondom de G4-fusie (Bussum, Muiden, Muiderberg en Weesp) niet geresulteerd in een bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak in Bussum, de grootste gemeente binnen Gooise Meren voor het meedoen van Weesp. Een duidelijk voorbeeld dat 't Gooi en de Vechtstreek totaal verschillend zijn wat identiteit en mentaliteit betreft. Dat is nu zes jaar later niet ineens anders, nu kennelijk wel de potentie en waarde van Weesp binnen de regio gezien wordt.
Omdat Gooistad voor de provincie het einddoel is, zullen we bij een keuze voor Gooise Meren de komende decennia geconfronteerd worden met fusie op fusie op fusie. Dit zal nog jarenlang een remmende werking hebben op innovatie, beleid en de uitvoering daarvan.
Aebe Aalbers
Cor Bavinck
Jurgen ter Haar
Willem Leegwater
Arthur Philipsen

Waarom ik kies voor
Gooise Meren

Ik vind Amsterdam een geweldige stad en kom er graag, maar er wonen en Amsterdammer worden is me een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal te ver. Ik blijf liever in Gooise Meren, aan deze kant van het kanaal. Bij de keuze tussen Gooise Meren en Amsterdam is de belangrijkste vraag: wat is goed voor het welzijn van de inwoners? Een samenleving waar de sterkste schouders de zwaarste lasten willen dragen. Het moet niet gaan om de eigen portemonnee, maar om wat goed is voor Weesp en haar inwoners.
Bij die keuze spelen dan vooral een rol:
• bereikbaarheid van de zorg
• beschikbaarheid van goed onderwijs en vrije keuze van scholen
• behoud van huidige maatschappelijke voorzieningen
• een goed functionerende afvaldienst
• de sociale werkvoorziening, de Tomingroep
• beschikbaarheid van betaalbare (huur)woningen
• veiligheid
Inwoners die gebruik (moeten) maken van voorzieningen maken zich zorgen over de toekomstige kwaliteit of erger nog, het kwijtraken daarvan. Het aanbod in de regio Gooi en Vecht is al jaren van hoge kwaliteit en de inwoners van Weesp weten er goed hun weg in te vinden. Bij een keuze voor Gooise Meren blijft dit zo. Bij Amsterdam wordt dat heel anders.
Veiligheid is een voorwaarde voor prettig wonen. Zelf denk ik dat de schaal van Gooise Meren dan comfortabeler aanvoelt. Het is in elk geval iets om over na te denken.
Bij de discussie over de toekomst van Weesp hoor je vaak: "Eerst wilden ze (Bussum) ons niet en nu zijn we hartelijk welkom in Gooise Meren, omdat ze ons nodig hebben." Dat was toen en leidde bij veel Weespers tot heftige reacties. Soms is de emotie nog niet verdwenen. Toch roep ik iedereen op los van emotie, op basis van feiten en argumenten, een keuze te maken voor Gooise Meren en niet te blijven hangen in het verleden. Emotie en boosheid leiden zelden tot een goed besluit. Wanneer Weesp zich aansluit bij Gooise Meren zijn Weesp, Muiden en Naarden samen groter dan Bussum, drie vestingsteden die zich samen verenigen in een nieuwe gemeente. Wat een kansen voor invloed op het bestuur brengt dat met zich mee. Kijk naar wat u heeft, behoud het goede en streef naar het betere. Het welzijn van onze inwoners is in Gooise Meren in vertrouwde handen. In Amsterdam moeten we dat maar afwachten.
Weesp, een wijk van Amsterdam-Zuidoost? Dat laten we toch niet gebeuren!
Ben Lüken