Het dronemodel van architect Martin Lette. Het geeft een beeld in welke richting het bouwplan voor de kerktuin zal gaan.
Het dronemodel van architect Martin Lette. Het geeft een beeld in welke richting het bouwplan voor de kerktuin zal gaan. Foto: Martin Lette

Werk aan Laurentiuskerk kan verder na intrekken bezwaar

Het werk aan de Laurentiuskerk kan dan nu toch snel beginnen. De bezwaren tegen de transformatie zijn ingetrokken.

WEESP De werkzaamheden aan de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht gaan half april van start. In het gebouw komen onder meer een proefbrouwerij, een yogastudio en enkele appartementen. Het casco is tegen het einde van dit jaar klaar, de inrichting zal daarna nog enkele maanden in beslag nemen. Ook de toren wordt hersteld. Op 8 november van dit jaar moet het groene kruis in de top weer schijnen: exact twee jaar na de brand in de toren.

De werkzaamheden hebben bijna een jaar stilgelegen als gevolg van bezwaren van omwonenden tegen de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning. Er dreigde een gang naar de rechter, maar intensief overleg tussen kerkeigenaar Cees van Vliet en de bezwaarmakers heeft ertoe geleid dat de bezwaren zijn ingetrokken. Van Vliet doet daar inhoudelijk geen mededelingen over, maar wil wel graag kwijt dat hij enorm blij is met het bereikte resultaat. Vorig jaar heeft hij een nieuwe fundering gelegd in de kerk, zodat het gebouw niet verder verzakt. Als de transformatie een feit is, wil Van Vliet in de kerktuin drie stadsboerderijen bouwen als kostendrager van de transformatie. Afgelopen week bereikte Van Vliet ook een herenakkoord met Wim Nagel en Kees Sietsma, die namens bewoners van de Kerklaan en omgeving in het verweer waren gekomen. Zij waren kritisch op onder meer de nokhoogte en de grootte van de woningen. Sietsma meldt: "De buurtbewoners hebben het op prijs gesteld dat Cees van Vliet half november 2017 het initiatief heeft genomen om rechtstreeks met ons te gaan onderhandelen. Vanaf dat moment kregen wij de gelegenheid om het 'dronemodel' van architect Martin Lette te presenteren." Dat model leidde tot een voor beide partijen beoogd resultaat. Tijdens een buurtbijeenkomst op woensdag hebben ook andere buurtbewoners daarmee ingestemd, meldt Sietsma. Voor deze stadsboerderijen moet Van Vliet de procedure tot wijziging van het bestemmingsplan nog inzetten bij de gemeente. Het draagvlak in de buurt betekent dat Van Vliet dat met een geruster hart kan doen.