De respons van de Stadspeiling vertaald naar raadszetels.
De respons van de Stadspeiling vertaald naar raadszetels.

Amsterdam en Gooise Meren nek-aan-nek in Stadspeiling

WEESP De Stadspeiling van één week voor de gemeenteraadsverkiezingen kent meerdere opvallende trends: de WSP wint aan vertrouwen, D66 en VVD vallen iets terug en er zijn meer zwevende kiezers dan bij de vorige peiling in oktober.

In oktober scoorde de Weesper Stadspartij twee zetels in onze peiling, liefst drie minder dan ze nu in de raad hebben. In de peiling van afgelopen week zijn beduidend meer respondenten weer richting de WSP gekropen: goed voor vier zetels. Opvallend is dat het aantal zwevende kiezers toeneemt, zo vlak voor de verkiezingen. Het aantal respondenten dat nog geen keuze zegt te kunnen maken, was in oktober goed voor twee zetels. Bij deze nieuwste peiling blijven er drie zetels onverdeeld. Dat geeft hoop voor D66 en VVD, die ten opzichte van de vorige peiling zijn teruggevallen. GroenLinks blijft in deze peiling stabiel op drie, het CDA op twee en WBMG op 1. De PvdA haalt in deze peiling de kiesdrempel wel, de PvdO niet.
Aan de deelnemers van de Stadspeiling werd ook de vraag voorgelegd welke fusiepartner de voorkeur geniet. Iets meer dan 50% geeft de voorkeur aan Amsterdam, zo'n 45% aan Gooise Meren, 5% heeft op dit moment nog geen mening. Bij de peiling van oktober was Weesp ook sterk verdeeld over deze kwestie. In vergelijking met toen, kruipen pro-Amsterdam en pro-Gooise Meren nog meer naar elkaar toe.
De Stadspeiling ondervraagt een aselecte groep inwoners van Weesp (18 jaar en ouder) van circa 250 panelleden.