Kitty Jong gaat voorop in de strijd tegen armoede.
Kitty Jong gaat voorop in de strijd tegen armoede. Archieffoto: André Verheul

Niet bang voor onorthodoxe middelen

WEESP Als nieuwe voorzitter van de Sociale Alliantie bindt Kitty Jong de strijd aan met armoede. De Weespse, sinds een half jaar vicevoorzitter van de FNV, pakt daarmee op landelijke schaal door waar ze als raadslid in Weesp mee begon.

door André Verheul

In de inleiding van het SER-advies 'Opgroeien in armoede' dat Jong vorig jaar met de SER-delegatie aan de Eerste en Tweede Kamer aanbood, gebruikte zij dezelfde woorden als bij haar afscheid van de Weesper raad in mei 2017. "Ook in het welvarende Nederland zijn er kinderen die in armoede opgroeien. Vrij vertaald zitten er gemiddeld in iedere schoolklas 2 tot 3 kinderen die onder de armoedegrens leven. En armoede onder kinderen is een hardnekkig probleem gezien het relatief hoogblijvend percentage kinderen dat in armoede opgroeit sinds 2000, namelijk tussen de 8 en 12 procent van alle kinderen. Zonder nader beleid zal het armoedeprobleem onder kinderen niet substantieel worden teruggedrongen."

Kindpakket

Kitty Jong moest in mei 2017 afscheid nemen van de gemeenteraad van Weesp omdat ze vicevoorzitter van de FNV was geworden. "Dat afscheid kwam helaas net voordat de gemeente Weesp een besluit moest nemen over het kindpakket: de 100 miljoen euro die besteed moet worden aan de bestrijding van kinderarmoede in Nederland. Een onderwerp dat mij ook in de gemeenteraad van Weesp zeer aan het hart ging", stelt Jong op de website van de Sociale Alliantie, een samenwerking van vakbeweging, kerken, humanisten en uitkeringsgerechtigden.

Ze gaat verder: "Bestrijding van armoede is een goede zaak, maar het aanpakken van de oorzaken is van minstens even groot belang. Van de kinderen die in armoede leven, heeft maar liefst 60% werkende ouders: ouders met flexwerk, ouders als zzp'ers of ouders met een stapelbaan. Een uitkomst die ronduit schokkend mag worden genoemd. Evenzo schokkend is het feit dat objectief is vastgesteld dat een alleenstaande moeder in de bijstand met twee schoolgaande kinderen honderden euro's per maand tekortkomt. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dan hebben we het nog niet eens over de bejegening van uitkeringsgerechtigden."

'Niet schromen om op te roepen loondispensatie te boycotten'

"Twee nieuwe ontwikkelingen zijn namelijk aanstaande:. de loondispensatiemaatregel voor arbeidsbeperkten en de energietransitie. De eerste maatregel heeft als gevaar dat een nieuwe groep minder dan het wettelijk minimum gaat verdienen: als het aan het nieuwe kabinet ligt krijgen zij alleen nog maar de uren die ze kunnen werken betaald en moeten zij hopen dat de gemeente dat 'loon' wil aanvullen. De overgang naar een duurzame economie en samenleving is een goede zaak, maar de vraag wie voor de kosten gaat opdraaien is nog niet beantwoord. Is het bijvoorbeeld redelijk dat mensen die rond moeten komen van een minimuminkomen en weinig energie verbruiken, net zo veel gaan bijdragen aan de energiekosten als de vervuilende bedrijven en het welvarende deel van onze bevolking? Ik dacht het persoonlijk van niet."

Boodschap aan gemeenteraad

Richting de nieuwe gemeenteraad van Weesp en alle andere gemeenten heeft Jong een duidelijke boodschap. "We zullen van ons moeten laten horen en als nieuwe voorzitter van de Sociale Alliantie kondig ik vast aan dat ik niet bang ben om daarbij onorthodoxe middelen in te zetten. In ons onlangs vastgestelde manifest roepen we alle gemeenteraden op protest aan te tekenen tegen het voornemen om de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie. Als het kabinet deze asociale maatregel toch doorzet zullen we als Sociale Alliantie niet schromen om wethouders op te roepen deze maatregel te boycotten. De strijd tegen armoede en de strijd voor de verhoging van het sociaal minimum wordt immers niet gewonnen op papier. Daar zullen we voor in actie moeten komen."