Belangstelling op de kijkdag in het voormalige Boehringer Ingelheim in Weesp.
Belangstelling op de kijkdag in het voormalige Boehringer Ingelheim in Weesp. Foto: Sjoerd Stoop

Van autoclaaf tot keukentrapje: inventaris Boehringer te koop

Van hoogwaardige laboratoriumapparatuur tot en met de keukentrapjes: de complete inventaris van Boehringer Ingelheim gaat onder de hamer.

WEESP Omdat Boehringer Ingelheim, de fabriek van dierenmedicijnen, eind 2017 de poort in Weesp sloot, wordt deze week de complete inventaris geveild. Die bestaat uit meer dan 1500 objecten (kavels). Er is belangstelling vanuit de hele wereld.

De verkoop gebeurt online via een partnerveiling van BVA Auctions en Van Beusekom. Tjeerd van der Zee is projectmanager namens BVA, Jeroen Kamminga is dat namens Van Beusekom. "Ons vak is het vinden van kopers", zegt Kamminga over deze bijzondere opdracht die ook nog eens in zijn eigen woonplaats is. Over interesse is niet te klagen: zo'n 5000 partijen uit 32 landen hebben zich al aangemeld. Op de website wordt al volop geboden. Die belangstelling komt voornamelijk uit de farmaceutische hoek. Zo zul je maar net een autoclaaf nodig hebben. Of een biologische veiligheidswerkbank. Voor veel partijen is het interessanter om specialistische apparatuur of complete machines op een veiling als deze op de kop te tikken dan nieuw te kopen. Hoewel: als er meerdere geïnteresseerd zijn in hetzelfde kavel, kun je je zachte prijsje vergeten.
De voorbereiding van zo'n veiling is enorm en is een combinatie van specialistenwerk en monnikenwerk. Om eens iets te noemen: van alle objecten zijn foto's gemaakt voor op de website. De potentiële koper wil immers graag zien waar hij op biedt.

Kijkdag

Voor veel kavels is het verstandig zelf een kijkje te komen nemen. Daar was de kijkdag voor die donderdag werd gehouden in het verlaten bedrijfspand aan de Verlengde Rijnkade. Wat meteen opviel: de medewerkers van Boehringer hebben dit pand netjes en schoon achtergelaten. De installatiebeschrijvingen en gebruiksaanwijzingen liggen er keurig bij. 'Zo goed als nieuw', kun je gerust stellen. In de afgelopen periode zijn ook enkele internationale partijen naar Weesp gekomen om een bepaalde kavel te bekijken. "Daar maken we een aparte afspraak voor. Ze vliegen naar Schiphol, rijden naar Weesp, bekijken waar ze belangstelling voor hebben en vertrekken dan weer", zegt Kamminga. Terug in eigen land doen ze verslag bij de directie, die vervolgens besluit om wel of niet online een bod te doen. Het is een van de voordelen van een onlineveiling ten opzichte van een zaalveiling.
Kamminga heeft dergelijke veilingen veel vaker gedaan, maar dit is een van de weinige in zijn woonplaats Weesp. Hij betracht professionele afstand. "In de afgelopen periode waren veilingen vaak het gevolg van faillissement. Dat is vaak pijnlijk. In het geval van Boehringer was het een vrijwillige sluiting van de vestiging en zijn de werkzaamheden overgebracht naar andere vestigingen. Niettemin zijn daardoor sommige Weespers wel hun baan kwijtgeraakt. Dat hou je bij deze operatie ook wel in je achterhoofd."
Op 23 maart om 14.00 uur sluit de onlineveiling en weten de bieders of ze de gewenste producten mogen ophalen in Weesp. Ook de uitlevering is grondig voorbereid. Om te voorkomen dat de kopers tegelijk hun net verworven spullen uit het pand komen sleutelen, worden de ontmanteling en het transport door BVA en Van Beusekom gecoördineerd. "Dat moet allemaal in een logische volgorde. Om sommige machines te ontmantelen, moeten we een muurtje slopen. Het moet dus zeer gestructureerd aangepakt worden." Uiteindelijk verdwijnt alles in grote en kleine auto's vanuit Weesp naar alle uithoeken van de wereld.

Grote belangstelling van over de hele wereld