GroenLinks-wethouder Herman Tuning gaat het lokale bestuur verlaten.
GroenLinks-wethouder Herman Tuning gaat het lokale bestuur verlaten. Foto: André Verheul

'Blijf in gesprek met de inwoners'

Herman Tuning gaat zijn wethouderskamer in Weesp verruilen voor een B&B in Overijssel. Op de valreep een gesprek over wat hij het meest gaat missen: de ingewikkelde relatie met De Burger.

WEESP Het gesprek met de wethouder vindt plaats in de Verkiezingswinkel, waar net een ontevreden inwoner van Weesp binnenkomt om op hoge poten zijn stellige mening over de Weesper politiek te ventileren. De aanwezige politici dringen niet tot de man door en zelfs een poging van Herman-'in-gesprek-gaan'-Tuning is vruchteloos.

"Dit soort wantrouwen van inwoners naar de politiek heb ik in Weesp regelmatig gevoeld", zegt Tuning als we naar een rustiger plekje achter in de Verkiezingswinkel lopen om dit gesprek te kunnen voeren. "Deze meneer komt hier met een vooringenomen mening. Dus ik zeg tegen hem: wat nou zo jammer is, is dat wij geen gesprek hebben. U vertelt wat u vindt, maar u hoort niet wat wij te zeggen hebben. Het is voor ons constant de uitdaging om dat gesprek te zoeken. Want daar gaat het om."

Hoe krijg je dat gesprek op gang?

"Wij moeten goed luisteren naar de inwoners en laten zien wat we met die mening doen. Wat ik altijd ben blijven doen is: in gesprek gaan met de mensen. Het Schansenplan is een goed voorbeeld. De eerste sessies waren puur gericht op het wegnemen van allerlei weerstand. Wat ik gedaan heb is steeds weer terugkoppelen. Heb ik jullie goed begrepen? Vervolgens liet ik zien wat ik met de meningen deed en legde uit waarom sommige dingen wel en sommige dingen niet kunnen. Dat heeft wel een jaar geduurd, maar gaandeweg kwam er vertrouwen en zagen de inwoners dat je ze serieus neemt. Daar gaat het om. Mensen accepteren heel snel dat ze niet altijd hun zin krijgen als ze maar snappen waarom."

Herman Tuning viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum in de plaatselijke politiek. Hij was zeven jaar raadslid en acht jaar wethouder in Haarlemmermeer toen hij in 2014 door GroenLinks werd gevraagd de wethoudersklus in Weesp te klaren.

Wat is je aan Weesp opgevallen?

"Wat je als gemeentebestuur van Weesp ook doet, de betrokkenheid van de mensen wordt meteen heel concreet omdat iedereen elkaar kent en alles weet van elkaar. Dat was ik niet gewend en daar heb ik in het begin ook wel een inschattingsfout gemaakt."

Waar ben je het meest trots op?

"Dat we als college bereikbaar zijn geweest. Ik heb begrepen dat dat in het verleden weleens anders is geweest in Weesp. Mensen konden ons aanspreken, wisten ons te vinden en konden hun verhaal kwijt. Die laagdrempeligheid, daar ben ik het meest trots op."

Lopen we niet het gevaar dat we dat kwijtraken na een fusie?

"Of het nu Amsterdam of Gooise Meren wordt, de afstand naar de wethouder zal groter worden. Als je dan maar op een andere manier goed organiseert dat inwoners goed hun verhaal kwijt kunnen. Als je de aandacht voor de burger kwijtraakt, ga je de kloof faciliteren. En je moet juist bruggen slaan."

Tuning is niet voor een tweede termijn in Weesp beschikbaar. Leeftijd en gezondheid speelden een belangrijke rol in de beslissing om het politieke leven vaarwel te zeggen en samen met zijn vrouw naar Overijssel te verhuizen en daar een nieuw bestaan op te bouwen vanuit een welgelegen boerderij die als bed and breakfast dienst gaat doen. "Voor ons geen makkelijke stap, maar we hebben na lang beraad besloten dit te doen met, zoals dat heet, 'de rest van ons leven'. Sommigen noemen het een midlifecrisis, wij noemen het een nieuwe kans."