De WSP is blij met de steun van de kiezer, de stadspartij houdt vijf zetels.
De WSP is blij met de steun van de kiezer, de stadspartij houdt vijf zetels. Foto: Marieke van Veen

Weesp kiest WSP en Amsterdam

WEESP Er verandert in Weesp niet veel aan de zetelverdeling in de gemeenteraad. Vrijwel alle partijen behouden hetzelfde aantal zetels, alleen het CDA wint er eentje bij en Weesp bij Gooise Meren levert zijn enige zetel in. Het referendum maakte meer los: van de 9283 burgers die een stem uitbrachten, kiest 57,4% voor een samengaan met Amsterdam. De gemeenteraad neemt hierover maandag het officiƫle besluit.

De Weesper Stadspartij (WSP) is opnieuw de grootse partij in Weesp. Met 30% van de stemmen houdt de partij vijf zetels. De tweede grootste partij is het CDA met 1726 stemmen (18,4%). Het CDA krijgt er hierdoor een zetel bij in de raad en gaat van twee naar drie zetels. Op nummer drie staat GroenLinks met 1420 stemmen (15,4%). Deze partij blijft met drie zetels in de raad.

De VVD heeft 1233 stemmen in de wacht gesleept (13,1%) en behoudt hiermee twee zetels. D66 veroverde 938 stemmen (10%), goed voor twee zetels (nu ook twee). De PvdA houdt met 765 stemmen (8,1%) ook twee zetels in de raad. Gerton van Unnik van Weesp bij Gooise Meren wist de kiesdrempel niet te halen en moet zijn zetel inleveren. Ook Hein Stulemeijer van de Partij van de Ouderen haalde de kiesdrempel niet. Van de opgeroepen kiesgerechtigden heeft bijna 63% gestemd.

Het betreft een voorlopige uitslag. De officiƫle uitslag komt over enkele dagen. Dan zijn ook de voorkeursstemmen bekend.