De zetelverdeling in Weesp kent slechts kleine verschuivingen. Het CDA wint één zetel, dat gaat ten koste van WBGM, de partij van Gerton van Unnik.
De zetelverdeling in Weesp kent slechts kleine verschuivingen. Het CDA wint één zetel, dat gaat ten koste van WBGM, de partij van Gerton van Unnik.

'Nu een eenheid vormen,
zeker richting Amsterdam'

Hoe krijgen we de verdeelde stad weer bijeen? De vraag Amsterdam of Gooise Meren heeft de inwoners van Weesp sterk verdeeld. Nu duidelijk is dat het Amsterdam wordt, gaat het in beide kampen over verbinding en eenheid.

WEESP Je proefde meer opluchting dan vreugde in het Amsterdam-kamp, gisteravond laat bij de bekendmaking van de uitslagen in het stadhuis. De campagne voor verkiezingen en referendum hadden hun tol geëist. Velen waren op het laatst wel een beetje klaar met die hele Amsterdam-Gooise Meren-discussie. Het was tijd voor duidelijkheid en die werd door de Weesper kiezer gebracht. Met 57,4% van de stemmen in het referendum boekt Amsterdam een overtuigende overwinning.

Het betekent dat de gemeenteraad aanstaande maandag geen al te zware dobber zal hebben aan het historische besluit over de fusiepartner. In de huidige gemeenteraad was er al een ruime meerderheid voor Amsterdam (12-5), na dit referendum zal die meerderheid toenemen omdat de VVD en wellicht ook het CDA de uitslag van het referendum zullen volgen. Opvallend: pro-Amsterdam zou in de nieuwe gemeenteraad evenveel steun krijgen. In het Gooise kamp was er meteen berusting. De uitslag kan op geen enkele manier anders worden uitgelegd, hoewel de lijsttrekkers van CDA, VVD en PvdA in hun eerste reactie wezen op het feit dat toch ruim 40% van de Weespers een andere voorkeur heeft. Op een of andere manier moet ook dit deel van de bevolking vertegenwoordigd worden in het fusieproces dat komen gaat. Hoe? Door in elk geval zo krachtig mogelijk op te komen voor de belangen van Weesp.

Lars Boom mag zich de grote winnaar noemen van de verkiezingsavond. Zijn Weesper Stadspartij werd wederom de grootste met vijf zetels en ook de uitgesproken keuze voor Amsterdam pakte goed uit. "Ik ben enorm blij. Gelukkig zijn de Weespers heel verstandig geweest." De WSP dankt het succes volgens Boom in belangrijke mate aan het goede werk dat WSP-wethouder Astrid Heijstee heeft verricht binnen het sociaal domein. "Daarnaast zijn wij altijd duidelijk geweest in onze stellingname en hebben we geen oude politiek bedreven." Een nieuwe coalitie hoeft hij niet te smeden, want WSP, GroenLinks en PvdA houden hun meerderheid. Maarten Miner van GroenLinks toonde zich erg verheugd over de geboekte kiezerswinst en het behoud van de drie zetels. Toch zal het recht doen aan de uitslag als ook het CDA, als de grootste stijger en nu de tweede partij van Weesp, bij de coalitieonderhandelingen wordt betrokken. Jan Renzenbrink: "Wij hebben altijd op een constructieve manier oppositie gevoerd en de kiezer waardeert dat. Maar we zijn wel teleurgesteld over de keuze voor Amsterdam. Of Weesp nu naar de gallemiezen gaat? Nee hoor, dat hebben wij nooit gezegd. Maar het wordt anders." Ook bij de VVD zijn er gemengde gevoelens. Laura van Dalen: "We moeten nu met z'n allen toewerken naar het beste voor Weesp. Ik hoop dat iedereen dit snel achter zich kan laten. We moeten nu een eenheid vormen, zeker richting Amsterdam. Aan ons zal het echt niet liggen." Zowel D66 als de PvdA verloor wel kiezers, maar geen zetels. D66-lijsttrekker Léon de Lange en zijn PvdA-collega Bert Keesman reageerden dan ook met grote opluchting. De bui die ze zagen hangen, dreef over. Voor Gerton van Unnik is er geen plaats meer in de nieuwe raad. Ook de PvdO van Hein Stulemeijer haalt de kiesdrempel niet. Van Unnik: "Lang niet alle kiezers weten waar het om gaat in de lokale politiek." En over zijn toekomst: "Ik ben al bezig met de Statenverkiezingen." Voor Stulemeijer waren de druiven eveneens zuur, maar de wetenschap dat hij binnenkort opa wordt, helpt hem enorm bij het relativeren.

Vreugde in het pro-Amsterdamkamp.