Bijna 63% van de Weespers ging naar de stembus

WEESP Ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 nog 53% van de kiesgerechtigde Weespers naar het stemhokje, dit jaar was dat maar liefst 63%. In 2010 was de opkomst 43%.

Dat de verkiezingen dit keer erg leefden komt waarschijnlijk omdat er tegelijkertijd een referendum over de toekomst van Weesp werd gehouden. Bovendien was er een landelijk referendum over de zogenoemde Sleepwet.


Nipte afwijzing Sleepwet

WEESP Er kon gisteren ook gestemd worden over de Sleepwet. 53% van de Weespers die dit referendum hebben ingevuld, ziet deze wet niet zitten.

De Sleepwet is de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die de diensten AIVD en MIVD meer mogelijkheden geeft. 47% van de Weespers stemde wel voor deze nieuwe wet.


In de rij voor het stadhuis

WEESP Het was gisteren rond etenstijd een grote drukte op het stembureau in het stadhuis van Weesp. De mensen stonden tot wel een half uur in de rij.

Kiezers sloten beneden in de hal aan achter de andere wachtenden. De rij ging via de trap en de Burgerzaal naar de stemhokjes in de raadzaal. De wachttijd liep op tot 25 minuten. Alleen al in het stadhuis brachten duizend mensen hun stem uit. De opkomst was hier meer dan 100%.