Waternet wil een aantal wilgen langs de 's-Gravelandseweg kappen, maar richt zich volgens Frank Taling op de verkeerde bomen.
Waternet wil een aantal wilgen langs de 's-Gravelandseweg kappen, maar richt zich volgens Frank Taling op de verkeerde bomen. Foto: Marieke van Veen

Verontwaardigde broers: 'Waarom moeten nou juist onze wilgen weg?'

Het WeesperNieuws biedt lezers de ruimte te reageren op nieuws en actualiteiten. De redactie maakt een keuze uit de inzendingen en kort reacties indien nodig in.

Bomenkap

Hierbij een van een verontruste Weesper. Onlangs kreeg mijn broer bezoek van een gemeenteambtenaar vanwege de wilgen aan de vechtzijde van de 's-Gravelandseweg. Die vertelde dat de bomen gekapt zouden gaan worden op last van Waternet. Wij dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen, maar vorige week zijn de bomen al gemerkt met een witte stip. Ik vraag mij af of dit zomaar kan en ook ben ik verontwaardigd over het feit dat deze bomen zomaar weg moeten, terwijl ze er al jaren staan. Mijn vader heeft jaren geleden langs deze weg fruitbomen geplant. Toen die ziek en oud werden, hebben mijn broer en ik de wilgen ertussen gezet en de zieke fruitbomen een voor een omgekapt. Zo bleef de Vechtzijde boomrijk. Deze wilgen onderhouden wij ook zelf, in tegenstelling tot de immens hoge exemplaren ter hoogte van manege Bleijenberg. Deze woudreuzen worden niet gesnoeid of omgezaagd door Waternet. Ik wil hier ruchtbaarheid aan geven omdat ik het waarom niet begrijp. Wij zijn aan de wilgen gehecht en het uitzicht is prima en het zijn bovendien goede windvangers. Maar wat mij vooral tegen de borst stuit is dat deze aanplant goed wordt onderhouden maar nu toch moet worden gekapt, terwijl de rest doorgroeit en een gevaar vormt voor alles wat er aan de weg woont en over deze weg rijdt. Als de wilgen gekapt worden zou ik dat zeer jammer vinden, maar het is vooral de makkelijke manier waarop dit wordt besloten en mogelijk is, die mij verontwaardigt en verontrust.
Frank Taling

Bed and breakfast

Wethouder Tuning verlaat Weesp voor het starten van een bed and breakfast en zoals hij zelf aangeeft: een nieuwe kans voor de rest van zijn leven. Ook wij zijn een B&B begonnen, na overleg met de gemeente Weesp, als een nieuwe kans voor de rest van ons leven. En dat ging goed, binnen korte tijd hadden we een prachtige drukke B&B, we hadden een heerlijke tijd. Helaas, na 5 jaar kwam er een eind aan onze droom: onder last van een dwangsom, ons opgelegd door het college van B en W, waar de heer Tuning deel van uitmaakte, werden we gesommeerd onze B&B grotendeels te sluiten. Een hoop gedoe met de gemeente Weesp volgde, een tijd die veel impact op ons leven heeft gehad. We voelden ons niet meer veilig in eigen huis, immers ieder moment - en het is herhaaldelijk gebeurd - stonden er ambtenaren voor de deur die ons hele huis controleerden. Uiteindelijk hebben we toegegeven en zijn we met de gemeente tot een compromis gekomen. Twee appartementen hebben we moeten sluiten, voor de andere twee appartementen hebben we een persoonsgebonden gedoogbeschikking tot mijn pensioengerechtigde leeftijd. We wensen de heer Tuning en zijn vrouw veel succes in een B&B-vriendelijke gemeente.
Annemiek van der Boor
Bed and Breakfast Smal Weesp

Toekomst Weesp

Helaas - volgens mij dan toch - heeft de bevolking van Weesp gekozen voor een fusie met Amsterdam. Naar aanleiding hiervan heb ik onderstaand 'sprookje' geschreven.

'Onze B&B moest deels dicht en nu begint de wethouder er zelf een'

De lente was aangebroken en het lammetje Wesopa speelde vrolijk met zijn broertje, neefjes en nichtjes in de wei. Hij was een beetje afgedwaald en liep langs de bosrand die aan de wei grensde. Uit het bos kwam een dier, wolfje Amsterdam, die er heel anders uitzag dan de lammetjes die Wesopa kende. Maar Amsterdam had blijkbaar geen kwaad in de zin en wilde graag spelen met Wesopa. Ze sprongen en dartelden door de wei. De volgende dag was Amsterdam er weer en het spelen ging gewoon door. Nu ook met de andere lammetjes. Wesopa werd groter en Amsterdam groeide ook. En het spelen ging nog steeds door. Wesopa had geen idee dat Amsterdam gevaarlijk zou kunnen zijn. Ze speelden toch nog steeds met elkaar. Op een dag was Amsterdam veranderd en wilde niet meer spelen. Wesopa begreep er niets van. Amsterdam maakte rare geluiden en liet zijn tanden zien. Plotseling viel Amsterdam Wesopa aan en greep hem bij de keel. Wesopa kon zich niet verweren en voor hij zich bewust was van wat er gebeurde lag hij dood in de wei. Want dat doen wolven met schapen. Voor een wolf is een schaap een makkelijke maaltijd.

En dat staat Weesp in de toekomst ook te wachten. Nu is Amsterdam heel aardig voor ons en wil ons best helpen. Maar langzaamaan zal de strop worden aangehaald. We kunnen ons, in de toekomst, voorbereiden op betaald parkeren in de hele stad. Met een meter of een parkeervergunning. Parkeertarieven gaan omhoog. Amsterdam is voor verzekeraars een risicostad. De premies voor bijvoorbeeld auto-, diefstal- en inboedelverzekeringen zullen hoger worden. Amsterdam heeft woningen nodig en als ze 1500 bomen kappen in het Beatrixpark vrees ik het ergste voor het groen in Weesp. In de binnenstad mogen geen vervuilende diesels meer rijden. Op zichzelf prima. Maar de winkeliers in het centrum zullen toch bevoorraad moeten worden. Mogelijk nog meer winkelsluitingen. Kliko's zullen verdwijnen en worden vervangen door ondergrondse containers. Bovendien heeft Amsterdam geld nodig. Ongeveer 20% van de bevolking leeft rond de armoedegrens. Zowel iets erboven als eronder. Dat zijn ruwweg 130.000 inwoners. En die krijgen, terecht, allemaal financiƫle hulp. Die door de rest van Amsterdam moet worden opgehoest. Ook heeft Amsterdam een miljoenenschuld door de diverse grote projecten die uit de begroting zijn gelopen. Ook dat moet door de inwoners worden opgevangen. Fabeltjes? Ga dan maar eens praten met inwoners van Driemond. Nieuwe riolering is fijn natuurlijk. Maar over bovengenoemde maatregelen wordt al gesproken. Niet voor nu, maar het smeult natuurlijk verder. Zo werkt dat. Het zaadje is gezaaid en het oogsten volgt later wel. Knip dit verhaal maar uit en stop het in een envelop met het opschrift: 'openen december 2023'. Geloof maar dat een groot gedeelte waarheid is geworden.
J.W. de Jong