De Weesper kiezer brak met hun afrekentraditie: de coalitiepartijen behouden al hun zetels.
De Weesper kiezer brak met hun afrekentraditie: de coalitiepartijen behouden al hun zetels. Archieffoto

De kiezer omarmt het harmoniemodel

De Weesper kiezer heeft gesproken. Hij gaf het beleid van de afgelopen vier jaar een dikke voldoende en stuurde de grootste criticaster naar huis.

WEESP De kiezers in Weesp braken dit jaar met hun afrekentraditie. De coalitie van WSP (5), GroenLinks (3) en PvdA (2) behield hun zetels en daarmee de meerderheid. De WSP kreeg zelfs meer stemmen dan vier jaar geleden en verstevigde haar positie als de grootste partij van Weesp.

Dat is opvallend. In voorgaande verkiezingen behoorden de partijen die bestuursverantwoordelijkheid hadden genomen steevast tot de verliezers. In 2014 werd zelfs de complete coalitiemeerderheid van CDA, VVD en D66 aan gruzelementen gestemd. Maar kijk nu eens: gemopper en onvrede hebben plaatsgemaakt voor tevredenheid en vertrouwen. Tenminste, zo zou een winnaar van de verkiezingen de uitslag kunnen uitleggen.

Inderdaad: veel dingen in Weesp gaan goed of zijn verbeterd. Leidraad van het coalitieprogramma was om inwoners meer te betrekken bij plannen en besluiten. Met het collegespreekuur en buurtpanels zochten B en W de inwoners op. Bij elk raadsvoorstel zit tegenwoordig het tabblad 'burgerparticipatie'. Loopt dat overal perfect? Nee, maar het is duidelijk op de goede weg. Zo werden bewoners nauw betrokken bij de herinrichting van hun straat. Hoogtepunt is de manier waarop college en raad met stadspanels en drukbezochte avonden in de Grote Kerk het traject richting de fusie met Amsterdam opzette. Laat het de blauwdruk zijn voor het vervolg in deze ingrijpende fusie.

Maar is het werkelijk zo dat de Weesper kiezer met het stemgedrag de waardering voor het beleid heeft getoond? Je weet het niet. Zo bracht de fractie van de WSP in de afgelopen vier jaar te weinig voort voor wat je van de grootste fractie in de raad mag verwachten. De inhoudelijke debatten liet ze graag aan GroenLinks over. Een afkeer tegen 'Haagse partijen' kan ook een verklaring zijn voor de winst van de WSP, parallel aan de winst van veel meer lokalo's in den lande.

"De Weesper kiezer heeft vaak geen idee waar het in de lokale politiek over gaat", analyseerde Gerton van Unnik woensdagavond in het stadhuis toen de resultaten van de eerste drie stembureaus bekend waren geworden en de verkiezingsuitslag zich aftekende. Famous last words. Van Unnik, al meer dan vier jaar de grootste criticaster van zo'n beetje alles in Weesp, is door de kiezer naar huis gestuurd. Het kanon dat hij op de gevestigde kliek beloofde te richten, bleek niet meer dan een waterpistooltje. Vier jaar lang heeft Van Unnik vooral zichzelf beziggehouden als raadslid. Meer dan de helft van zijn kiezers liep weg; het waterpistool is lek.
Dan hebben D66 en vooral het CDA meer bereikt met hun aanzienlijk constructievere manier van oppositievoeren. Ook zij waren kritisch op het college en hun voorstellen - en vaak terecht ook. Toch slaagden ze erin tot compromissen te komen. Daarmee kwamen ze niet alleen op voor hun achterban, maar maakten ze voorstellen beter en hielden ze de sfeer in de raad prettig. Dat laatste is interessant en hoopgevend. Was het niet zo dat Weesp in het vorige decennium de politieke ruzies aan elkaar knoopte? Tussen 2002 en 2008 maakten liefst zes van de acht aangestelde wethouders hun termijn niet af. Bij de vorming van het college in 2014 is nadrukkelijk ingezet op het harmoniemodel, waarbij iedereen die zijn hakken niet uit het zand wilde halen buiten de deur werd gezet. Het is goed om de in mei 2016 overleden Max van Dorth niet te vergeten als een van de founding fathers. Het harmoniemodel in de Weesper politiek is de erfenis aan de nieuwe gemeenteraad.