Judith van den Briel kreeg na de vernielingen uit handen van Leon de Lange een mooi bedrag voor een betere beveiliging. Ingezameld onder de inwoners van Weesp in de Verkiezingswinkel.
Judith van den Briel kreeg na de vernielingen uit handen van Leon de Lange een mooi bedrag voor een betere beveiliging. Ingezameld onder de inwoners van Weesp in de Verkiezingswinkel.

Feest in de speeltuin met veel extra activiteiten

WEESP De speeltuin is jarig. Don Bosco bestaat op 1 mei dit jaar 65 jaar en dat wordt gevierd. Voorzitter Judith van den Briel blikt heel even terug op een tegenslag voor de speeltuin een paar weken geleden, maar vooral vooruit naar een mooi speelseizoen met extra activiteiten om de verjaardag te vieren.

door Ingrid Voet

Het seizoen begon een paar weken geleden traditiegetrouw met het speelklaar maken van de speeltuin met de hulp van een grote groep vrijwilligers tijdens NLdoet. De maandag erna kwam een grote domper toen ontdekt werd dat de speeltuin was bezocht door vandalen. Het doek van Don Boscobouterland aan flarden, het springkussen lek door een grote scheur en speelgoed uit de speelcontainer gehaald en als oud vuil achtergelaten.

"Maar alles is alweer gerepareerd", vertelt Van den Briel. "Er werden verschillende initiatieven gestart en het was zo mooi om te zien hoe Weesp de speeltuin een warm hart toedraagt. Zo is er 500 euro ingezameld door (bijna) alle politieke partijen in de Verkiezingswinkel. Dit geld is bestemd om de beveiliging van de speeltuin te verbeteren. Vuurtoren Makelaars zorgde voor een nieuw doek en het luchtkussen is gerepareerd met geld uit de onderhoudspot. Een snelle, maar helaas wel dure reparatie."
Van den Briel, zelf moeder van Zoƫ van 4 jaar en Emma van 7, begint nu aan haar vierde seizoen bij Don Bosco, sinds een jaar als voorzitter. "Wij zijn hierheen verhuisd uit Amsterdam en ik zocht iets om wat meer betrokken te raken bij de gemeenschap. Ik kwam hier natuurlijk met mijn dochters en vond Don Bosco meteen een hele leuke speeltuin. Toen er een oproep kwam voor een vrijwilliger om de communicatie te doen, heb ik gereageerd. Ik ben marketeer van beroep, dus ik dacht: dat moet wel lukken."

Vrijwilligers

De speeltuin kan rekenen op een vaste, trouwe groep vrijwilligers maar er is zeker ruimte voor meer hulp. Dat kan ook voor een beperkt aantal uren en dat hoeven niet alleen jonge ouders te zijn. "Die hebben het vaak juist al ontzettend druk. We denken ook aan mensen die wat ouder zijn en het bijvoorbeeld leuk vinden om in de tuin te werken, in de kascommissie te helpen of voor de communicatie. En om te helpen bij de extra activiteiten die we dit jubileumjaar willen organiseren."

Een Bonte Middag in mei en hutten bouwen in de zomervakantie

Vrijdag 30 maart wordt het speelseizoen geopend met een paasfeest. In de tweede week van de meivakantie is de feestweek. De speeltuin is dan, behalve op Koningsdag, iedere dag open. Op het programma staan onder meer oud-Hollandse spelletjes, knakworstjes in bladerdeeg bakken en een Bonte Middag, waarin kinderen stukjes mogen opvoeren en er volop geknutseld kan worden. "We krijgen die week hulp van leerlingen van het Vechtstede College die hiermee hun Maatschappelijke Stage vervullen, maar extra hulp kunnen we goed gebruiken. We willen vooral ook veel activiteiten organiseren die vroeger ook al bij Don Bosco werden gedaan." Er zijn ook al plannen om in de zomervakantie een andere 'gouden oude activiteit' terug te brengen. "We gaan proberen het laatste weekend van de zomervakantie hutten bouwen te organiseren voor de iets oudere kinderen."

Komende 10 jaar

Dit jubileumjaar staat ook in het teken van de komende tien jaar. "Wij gaan met elkaar plannen maken voor de toekomst, welke speeltoestellen kunnen we behouden, welke moeten worden opgeknapt en wat moet erbij komen om de speeltuin aantrekkelijk te houden? Het gaat nu al heel goed met Don Bosco en we verwachten dat dat alleen maar beter wordt. Weesp groeit hard en mensen willen een plek waar hun kinderen graag en veilig kunnen spelen. Ook het 75-jarig jubileum zullen we wel gaan aantikken, denk ik."

Afbeelding