De Grote Kerk stroomde behoorlijk vol voor het raadsbesluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp.
De Grote Kerk stroomde behoorlijk vol voor het raadsbesluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp.

'Niet vergeten dat we het eens zijn over onze kernwaarden'

De gemeenteraad nam maandag het besluit om een ambtelijke fusie aan te gaan met Amsterdam. Raadsbreed klonk een oproep tot verbinding.

WEESP Met 14 stemmen voor en 2 tegen besloot de gemeenteraad van Weesp maandagavond tot het in gang zetten van een ambtelijke fusie met de gemeente Amsterdam. Het moet op zijn vroegst in 2022 leiden tot een bestuurlijke fusie. Het referendum van woensdag (57% voor Amsterdam) zorgde voor extra draagvlak. Maar ook voor verdeeldheid - en daar moeten we weer snel vanaf.

Het CDA (twee zetels) was de enige partij die tegen stemde. "Om ook in het officiële raadsbesluit zichtbaar te houden dat ruim 40% van de Weespers Gooise Meren als keuze belangrijk vond. Wij benadrukken daarmee dat de uitkomst van een stemming niet automatisch een nederlaag is. Het is alleen een constatering dat de meerderheid van de Weespers een andere afweging heeft gemaakt. We volgen deze meerderheid met respect voor de afwegingen van de minderheid", sprak fractievoorzitter Jan Renzenbrink waardig. Hij riep de voorstanders van Gooise Meren op niet in frustratie achter te blijven, maar betrokken te blijven bij het vervolgproces en daarmee mee te bouwen aan de beste toekomst voor Weesp. Renzenbrink riep de oude Weesper voetbalclub ADE in herinnering, waarvan de letters stonden voor Alles Door Eendracht. "Een zo eendrachtig mogelijk Weesp is het meest krachtig."

Ook WSP, GroenLinks, D66 en PvdA beloofden op te komen voor de minderheid en oog te houden voor de argumenten van de Weespers die voor Gooise Meren hebben gestemd. Lars Boom van de WSP: "Zoals op onze verkiezingsposters stond: we zijn er voor álle Weespers." En Christian Zierleyn van D66: "Laten we niet vergeten dat we het eens waren over de kernwaarden van Weesp. Dit vinden we belangrijk. Dit moet gewaarborgd blijven." Minder koninklijk was de reactie van Marten Snijder, de vertrekkende fractieleider van de VVD. Zijn partij volgde de uitspraak van de bevolking en stemde met grote tegenzin voor Amsterdam. Maar niet voordat Snijder de andere partijen en 57% van de Weesper bevolking bijkans de mantel uitveegde over deze keuze, die hij maar niet kon begrijpen. Gerton van Unnik (Weesp bij Gooise Meren) was niet bij deze vergadering aanwezig omdat hij, zo verklaarde hij, zich van stemming wilde onthouden.

Nu snel verder

Op dinsdagmorgen rinkelden de telefoons tussen het Weesper stadhuis en de Stopera meteen. Gemeentesecretaris Menno de Haan riep 's morgens de medewerkers bijeen om uit te leggen wat er komen gaat. Een aantal zaken was al in gang gezet, zodat er nu snel kan worden geschakeld. En dat is nodig ook, want ambtelijk gezien loopt Weesp al een tijdje op het tandvlees. Met de gemeente Amsterdam zal nu een plan van aanpak worden opgesteld waarin staat op welke taken de samenwerking het eerst wordt gezocht en wat de startdatum voor een ambtelijke fusie wordt. De gemeenteraad wil dit plan van aanpak vóór of direct na de zomer van 2018 goedkeuren.

Bussum 2012

CDA: 'De uitkomst van deze stemming is geen nederlaag'

En dan te bedenken dat in 2012 het voorstel al klaarlag in de Tweede Kamer om Weesp, Bussum, Naarden en Muiden samen te voegen. Een voorstel waar geen enkele participatie van de inwoners van Weesp aan vooraf was gegaan, laat staan een referendum. De VVD torpedeerde het voorstel echter op aandringen vanuit Bussum. Bussum, Naarden en Muiden vormden later gedrieën de gemeente Gooise Meren, terwijl de Weespers zelfbewust de regie over de toekomst van hun stad in eigen hand namen.

Aan dat laatste moeten we vasthouden, zo klinkt het nu luid in Weesp. Na de ambtelijke fusie staat ook de bestuurlijke fusie met het grote Amsterdam te wachten. Dat proces zal misschien dit jaar al gestart moeten worden. Juist dan moet worden voortgeborduurd op het inhoudelijke maatschappelijke debat dat tot dusver is gevoerd, vindt iedereen. D66 zei het zo: "Wij zijn van mening dat de komende jaren die wijze van participatie voortgezet zou moeten worden en het liefst nog zou moeten worden geïntensiveerd. Want het is cruciaal voor het draagvlak dat we zo veel mogelijk Weespers meenemen in de transformatie die voor ons ligt."

Op pagina 17: Weesp blijft de baas, zegt Amsterdam